Заступник глави АП Рябошапка про звільнення генпрокурора: Хоча більшість депутатів можуть ненавидіти Луценка, вони роблять усе на зло Зеленському

Рябошапка: Зміни до законодавства про юридичний стаж генпрокурора мають бути підтримані парламентом
Фото: president.gov.ua

За словами заступника глави Адміністрації Президента України Володимира Зеленського Руслана Рябошапки, АП ініціюватиме зміни до законодавства, згідно з якими посаду генерального прокурора не зможе обіймати людина без юридичної освіти, як нинішній глава ГПУ Юрій Луценко.

Парламент навряд чи підтримає подання президента України Володимира Зеленського на звільнення генерального прокурора України Юрія Луценка, заявив у інтерв'ю LB.ua, опублікованому 24 червня, заступник глави АП Руслан Рябошапка.

Він зазначив, що в АП ініціюватимуть зміни до законодавства, згідно з якими посаду генерального прокурора не зможе обіймати людина без юридичної освіти, як Луценко.

"Закон "Про прокуратуру" передбачає, що генеральним прокурором має бути прокурор. А прокурором може бути людина з юридичною освітою. Плюс як мінімум два роки стажу у сфері права. Цей стаж також не може бути без юридичної освіти. Думаю, далі дискусія вичерпана, і подібні зміни мають бути підтримані парламентом", – заявив Рябошапка.

Відповідаючи на запитання, чи будуть такі зміни підтримані фактично, він сказав: "Цим скликанням – не впевнений. Хоча більшість депутатів можуть ненавидіти Луценка, але вони роблять усе на зло Зеленському".

11 червня Зеленський зробив подання до Ради про звільнення Луценка.

18 червня голова комітету Верховної Ради з питань забезпечення правоохоронної діяльності, народний депутат від "Батьківщини" Андрій Кожем'якін заявив, що в поданні на звільнення Луценка не зазначено жодної з передбачених законодавством підстав для його відставки.

Луценко говорив, що подасть у відставку після парламентських виборів, які заплановано на 21 липня 2019 року. Він вважає, що Зеленський не мав права робити подання про його звільнення.

12 травня 2016 року Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін у деякі законодавчі акти щодо діяльності Генеральної прокуратури України", що дозволяє, зокрема, стати генпрокурором кандидатові без юридичної освіти. Того ж дня його підписав тодішній президент України Петро Порошенко, і Луценка призначили на посаду.