Зеленський про новий контракт на транзит російського газу: Ніхто Україні не буде викручувати руки

Зеленський сказав, що в нього й Меркель "діаметрально різні позиції" щодо будівництва "Північного потоку  2"
Фото: ЕРА

Продовження транзиту російського газу після 31 грудня 2019 року український президент Володимир Зеленський назвав гарантією енергетичної безпеки як України, так і Європи.

Президент України Володимир Зеленський розраховує, що вдасться досягти домовленості з Російською Федерацією про транзит газу в Європу через українську газотранспортну систему, не ставлячи під загрозу енергетичну безпеку континенту. Про це він заявив у Берліні на спільній пресконференції з канцлеркою ФРН Ангелою Меркель, трансляцію вів телеканал "Наш".

"Ви знаєте, що у нас закінчується контракт у кінці цього року. Але ми зараз ведемо перемови, і я думаю, що найближчим часом наші групи сядуть [за стіл перемов]. Я впевнений, що ми домовимося, і ніхто Україні не буде, вибачте за такі слова, викручувати руки", – сказав Зеленський.

Він зазначив, що в нього й Меркель "діаметрально різні позиції" щодо будівництва російського трубопроводу "Північний потік – 2".

"Але що для нас важливо, і я почув це від пані Меркель, щоб наша газотранспортна система була заповнена газом. Тому що є ризики для енергетичної безпеки України", – заявив президент.

21 січня 2019 року у Брюсселі відбувалися тристоронні переговори України, Росії та Єврокомісії про продовження транзиту російського газу через українську газотранспортну систему. На зустрічі обговорювали перспективи транзиту російського газу в Європу через Україну після 31 грудня 2019 року, коли закінчується чинний транзитний контракт. Глава "Газпрому" Олексій Міллер висунув пропозицію щодо пролонгації договору про транзит газу 2009 року.

У НАК "Нафтогаз" заявили, що мають намір запропонувати Росії принципово новий контракт, згідно з яким РФ буде транспортувати в ЄС через Україну 60 млрд м&³3; газу щорічно протягом 10 років.

Новий раунд переговорів мав відбутися у травні, проте потім у російському уряді повідомили, що його можуть провести восени 2019 року.

13 червня міністр енергетики РФ Олександр Новак заявив після переговорів із віцепрезидентом Єврокомісії Марошем Шефчовичем, що дату чергової тристоронньої зустрічі у форматі Росія – Україна – Єврокомісія буде визначено у другій половині вересня, "щоб дочекатися парламентських виборів і призначення уряду України".

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною дном Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м&³3; газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його порівну фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. Компанія – оператор будівництва газопроводу повідомила, що проєкт можуть завершити до середини 2020 року.

НімеччинаФінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію. Данія заперечувала.

В уряді Німеччини при цьому підкреслювали, що вважають за потрібне збереження ролі України як транзитної держави.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.