Зеленський сподівається на допомогу Меркель у відновленні суверенітету України

Зеленський: Політика санкцій має залишатися до відновлення суверенітету України
Фото: ЕРА

За словами президента України Володимира Зеленського, канцлерка Німеччини Ангела Меркель є "впливовим європейським і світовим авторитетом".

Українці очікують від канцлерки Німеччини Ангели Меркель допомоги у відновленні суверенітету України у проведенні реформ, заявив український президент Володимир Зеленський в інтерв'ю німецькій газеті Bild, опублікованому 18 червня.

Президент України дав інтерв'ю напередодні візиту до Німеччини, де він проведе першу зустріч із Меркель.

За словами Зеленського, "канцлерка Меркель має сильну особистість, незаперечний авторитет і величезний досвід". Він висловив надію, що "Ангела Меркель як впливовий європейський і світовий авторитет" допоможе Україні у проведенні глибоких і структурних реформ, а також допоможе протистояти викликам, з якими стикається країна.

Український президент зазначив, що "політика санкцій має залишатися до відновлення територіальної цілісності та суверенітету України".

Глава держави водночас підкреслив, що Україна "вбачає загрози в енергетичному секторі через "Північний потік – 2", який завдасть шкоди енергетичній безпеці України та Європи".

Щодо Росії діють індивідуальні та секторальні обмежувальні заходи Європейського союзу у зв'язку з агресією на Донбасі, а також санкції, запроваджені після анексії Криму у 2014 році. У березні 2019 року санкційний список було розширено, до нього занесли вісім громадян РФ, причетних до нападу на українські військові кораблі в Чорному морі.

"Північний потік – 2" – другий газопровід, який має зв'язати Росію з Німеччиною по дну Балтійського моря. Протяжність маршруту – понад 1200 км, потужність нового трубопроводу становитиме 55 млрд м3 газу на рік. Вартість проєкту – €9,5 млрд, його спільно фінансують російський "Газпром" і п'ять європейських компаній. У "Газпромі" прогнозують, що "Північний потік – 2" введуть в експлуатацію до кінця 2019 року, компанія – оператор будівництва газопроводу повідомила, що проєкт можуть завершити до середини 2020 року.

Німеччина, Фінляндія і Швеція дозволили прокладати трубопровід через свою територію, Данія – ні. Оператор проєкту запропонував прокласти трубопровід в обхід Данії.

Влада України, Польщі, Угорщини, Молдови, Румунії, Чехії, Словаччини, Латвії, Литви та Естонії вважає "Північний потік – 2" загрозою для енергетичної безпеки Європи.