Зеленський вийде з перемовин із Путіним, якщо за рік не буде прогресу щодо Донбасу

Єдина зустріч Зеленського з Путіним відбулася у грудні 2019 року в Парижі
Фото: EPA

Президент України Володимир Зеленський сказав, що не хоче п'ять років свого президентства займатися реалізацією Мінських угод про врегулювання конфлікту на Донбасі, тому дав собі рік, щоб досягти прогресу в перемовинах із президентом РФ Володимиром Путіним.

Президент України Володимир Зеленський готовий вийти з перемовного процесу із президентом Росії Володимиром Путіним за рік, якщо за цей час не вдасться досягти прогресу щодо врегулювання конфлікту на Донбасі. Про це він заявив в інтерв'ю британській газеті The Guardian, повний текст якого буде опубліковано 7 березня.

За його словами, українська влада може протягом року працювати над угодою про врегулювання конфлікту, але не довше.

Коментуючи зустріч із Путіним у грудні в межах саміту "Нормандської четвірки", Зеленський сказав, що вона мала "кілька емоційних аспектів". Він вважає, що йому вдалося достукатися до російського колеги. "Думаю, він мене почув. У мене було таке відчуття. Сподіваюся, воно не помилкове", – зазначив український президент.

На думку Зеленського, сторони мають гнучко підходити до реалізації Мінських угод про врегулювання конфлікту, які підписала Україна під тиском. Путін, як сказав Зеленський, неодноразово відмовлявся від його пропозицій щодо компромісу в реалізації угод.

Президент України підкреслив, що рік для досягнення прогресу відраховує від моменту проведення останнього нормандського саміту. Він зазначив, що "не віддасть п'ять років, які йому дав український народ, на реалізацію "Мінська", і додав, що в нього є "два або три плани", як діяти, якщо прогресу не буде досягнуто, але відмовився розкрити їх умови.

Два інші учасники "Нормандської четвірки", канцлерка Німеччини Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон, на думку Зеленського, підтримують Україну, але слова Макрона про необхідність поновлювати відносини з Росією в українського президента викликають занепокоєння. Він сказав, що неможливо грати на двох фронтах одночасно.

Зеленський вступив на посаду президента у травні 2019 року. Встановлення миру в Україні він називав метою свого президентства. Єдина його зустріч із Путіним відбулася 9 грудня 2019 року в Парижі в межах нормандського саміту, який стосувався врегулювання ситуації на Донбасі.

Після перемовин із Путіним Зеленський поділився враженнями від зустрічі. "У нас була розмова, вона була різна, і напружена, і іноді така потужна..." – сказав президент України. На запитання: "Хто кого?" – він відповів: "Ну, я не знаю, хто кого. Мені здається, зараз правильно бути дипломатом, поки ми тільки почали говорити. Скажімо, давайте говорити, що поки що нічия".

Путін на пресконференції відмовився давати характеристику Зеленському. Він сказав, що не відповідає на такі запитання, навіть якщо вони стосуються світових лідерів, які вже залишили свої посади.