Зеленський заявив, що не публікуватиме стенограм розмов із Путіним

Зеленський: Я – верховний головнокомандувач, а не телеведучий якогось каналу
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський вважає, що опублікування стенограм його розмов із президентом РФ Володимиром Путіним може негативно вплинути на подальші перемовини щодо обміну утримуваними особами і припинення війни.

10 жовтня президент України Володимир Зеленський під час пресконференції заявив, що не публікуватиме стенограм своїх телефонних розмов зі світовими лідерами, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

Відповідаючи на запитання, чи готовий він опублікувати стенограму бесіди із президентом РФ Володимиром Путіним, Зеленський сказав: "Я не готовий опублікувати мої розмови".

"Я навіть не опублікував мою розмову з паном [президентом США Дональдом] Трампом. Я – верховний головнокомандувач, а не телеведучий будь-якого каналу. Я не займаюся піаром, у мене немає ніяких роздумів із приводу порушення "червоних ліній", але тактика є тактика, стратегія є стратегія. І я не повинен показувати всім свої розмови з тим чи іншим лідером будь-якої країни. Це щось нове", – заявив він.

Президент додав, що його розмови з Путіним "підкріплені результатом, дуже складним, дуже детальним, але реальним – поверненням людей".

"Тому до чого призведе публікація моїх розмов із Путіним? Чи призведе вона до будь-якого продовження наших зустрічей? Ні. Чи бажання від цього отримати такий результат і не отримати більше ніколи можливості повернути наших полонених, яких дуже багато на території "ДНР", "ЛНР" і на території Росії й у Криму?.. Чи буде в мене така можливість їх повернути? Ніколи. Що я скажу їхнім сім'ям? Що мене попросили журналісти чи інші люди? Я не граюся ні в які ігри, які пов'язані із життям людей, тому що я знаю, що це нашкодить продовженню процесу повернення людей і припиненню війни", – зауважив Зеленський.

Президент додав, що він вважає неправильним публікувати розмови зі світовими лідерами.

"Навіть якщо в тих розмовах була та чи інша риторика. Навіть якщо вона була про якихось людей, якісь прізвища чи країни, я гадаю, що це неможливо і неправильно. Усе це матиме свій вплив. Будуть проблеми із західними партнерами й усередині нашого суспільства. У нас і так непроста ситуація. Давайте боротися за результат, і, якщо ці дзвінки приносять результат, давайте залишимо у тому форматі, у якому в нас є правильний результат", – сказав він.

Зеленський вступив на посаду президента у травні 2019 року. За минулі чотири місяці він три рази розмовляв із Путіним телефоном. Остання розмова відбулася 7 вересня. Глави держав обговорили проведений обмін утримуваними особами, зустріч у нормандському форматі і мінський процес.

Після однієї з розмов президент РФ заявив, що перемовини з його українським колегою "вселяють обережний оптимізм".

28 вересня на сайті президента України зареєстрували петицію з вимогою оприлюднити розмову Зеленського і Путіна.

25 вересня Білий дім оприлюднив стенограму розмови Зеленського і Трампа. Вона свідчить про те, що Трамп порушив питання про розслідування діяльності в Україні Гантера Байдена – сина колишнього віцепрезидента США Джо Байдена. Через неї в Америці демократи розпочали процедуру імпічменту Трампа, оскільки вважають, що американський президент тиснув на Зеленського. Президент України казав, що давав дозвіл на публікацію стенограми, але думав, що адміністрація президента Трампа опублікує тільки "американську частину" їхньої розмови.