Журналісти "Страны" звернулися до послів G7 і ЄС в Україні з проханням про захист від тиску на видання

Гужву підозрюють у вимаганні
Фото: Евгений Ясенов / Facebook

Журналісти "Страны" заявили, що "влада не покидає спроб розправитися" з виданням і його головним редактором Ігорем Гужвою.

Журналісти "Страны" звернулися до послів G7 і ЄС в Україні із проханням про захист від тиску з боку влади. Звернення опубліковано на сайті інтернет-видання.

"Чого ми просимо? Уваги. І захисту. Ми закликаємо вас, шановні посли країн "Великої сімки" та представництво ЄС в Україні, звернути увагу на тиск на наше видання. Ми повністю відкриті для діалогу. Ми готові розповісти про всі деталі справи. Ми запрошуємо вас до редакції "Страны", щоб показати, як ми працюємо, і відповісти на всі ваші запитання", – ідеться в документі.

У ньому наголошено, що "влада не покидає спроб розправитися із "Страной" та її головним редактором" Ігорем Гужвою.

"Чинять тиск на суддів Апеляційного суду, щоб вони посилили запобіжний захід для Ігоря Гужви. Порушують нові кримінальні справи. Нас хочуть закрити, знищити, створити прецедент для всього ринку журналістики. Змусити журналістів боятися", – заявили журналісти.

22 червня Гужву затримали за підозрою у вимаганні $10 тис. за неопублікування матеріалів, що компрометують нардепа від Радикальної партії Дмитра Лінька. За словами самого Гужви, представники Лінька пропонували редакції $20 тис. за те, щоб вона не публікувала критичного матеріалу. За версією головного редактора, коли посередники отримали відмову – сфальсифікували обвинувачення у вимаганні.

23 червня прес-секретар генпрокурора Лариса Сарган оприлюднила відео, на якому дві людини, одна з яких схожа на Гужву, обговорюють вартість відмови від публікації якихось матеріалів, а також можливість публікації вже підготовленого матеріалу.

24 червня головного редактора було взято під варту з альтернативою застави 544 тис. грн. У прокуратурі Києва заявили, що розмір застави для заарештованого Гужви буде оскаржено.

26 червня заставу за Гужву внесла заступник головного редактора видання Світлана Крюкова. 27 червня Гужва вийшов із Лук'янівського СІЗО в Києві.

30 червня Гужва повідомив, що його викликають у справі про розстріли на Майдані в якості свідка. За словами головного редактора "Страны", повістку йому вручили при виході зі студії каналу "112 Україна".