Журналістку, підозрювану в Україні в сепаратизмі, депортували з Росії

У суді Бойко просила не висилати її в Україну через справу про сепаратизм
Фото: Елена Бойко / "ВКонтакте"

Українська журналістка Олена Віщур (Бойко), щодо якої Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за підозрою в сепаратизмі і яка з літа 2016 року жила в Москві, мала через російський Бєлгород в'їхати на окуповану територію Донецької області. Однак, на думку її прибічників, вона може приїхати до Харкова через заборону перебувати у РФ.

Українську журналістку Олену Віщур (Бойко), щодо якої Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за підозрою в сепаратизмі, 15 січня депортували з Москви. Про це на своїй сторінці у Facebook повідомив її прибічник Руслан Осташко.

Із 2016 року Бойко жила в Москві. У грудні 2018 року стало відомо, що Преображенський суд Москви ухвалив рішення вислати її з країни.

"Олена Бойко в поїзді, її виганяють на Україну. Усе обставлено так, що вона сама погодилася на це вислання. Обіцяють відправити її в Донецьк, але везуть на поїзді до Харкова. Обіцяють висадити в Бєлгороді та везти у бік кордону із ДНР. Намагаємося щось зробити", – написав Осташко ввечері 15 січня.

Він додав, що адвокат виїхав до Бєлгорода "ловити поїзд з Оленою".

Сьогодні вранці він повідомив, що Бойко "сидить у нейтральній зоні", у її паспорт поставили штамп із забороною на в'їзд до РФ.

"Зараз у неї відкритий лише один шлях – на Україну, до Харкова", – додав він.

У липні 2015 року у Львові СБУ затримала двох підозрюваних у сепаратизмі членів організації "Галицький яструб", яка намагалася організувати мітинги у Львові за відділення від України і приєднання до Європейського союзу.

Під час обшуків у членів організації було вилучено, зокрема, банківські картки, на які надійшла іноземна валюта з Російської Федерації та інших країн. Крім того, вилучено статут політичної партії "Русь Соборна".

Затриманими були Віщур і Роман Богвелішвілі.

Журналістка перебувала у РФ із літа 2016 року. У суді вона попросила не висилати її в Україну, тому що там Служба безпеки відкрила щодо неї кримінальне провадження.

Вона розповіла, що в березні 2016 року приїхала до Росії для участі в телеефірах, але патенту на здійснення трудової діяльності не оформляла, оскільки її робота була разовою. Водночас у політичному притулку у РФ їй нібито відмовили, пише "Интерфакс".