Апеляційний суд заборонив партію "Наш край". Політична сила збирається оскаржувати рішення у Верховному Суді

Суд видав ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі про заборону "Нашого краю" за позовом Мін'юсту 21 травня 2024 року
Фото: depositphotos.com

19 червня 2024 року колегія суддів Восьмого апеляційного адміністративного суду ухвалила рішення про заборону партії "Наш край". Інформацію про це оприлюднено на офіційному сайті "Судова влада України". У "Нашому краї" 20 червня заявили, що вважають заборону безпідставною й незаконною, і повідомили про намір оскаржити це рішення у Верховному Суді.

Позов щодо заборони партії подавало Міністерство юстиції України, на його вимогу також майно, кошти й інші активи партії й усіх її осередків суд передав у власність держави. Про причини рішення суд не повідомив, утім, зазначив, що рішення опублікують пізніше на офіційних сайтах Міністерства юстиції України та Верховної Ради.

У "Нашому краї" заявили, що партію заборонили за нібито проросійську позицію.

"З дня заснування і до сьогодні партія "Наш край" була й залишається проукраїнською, патріотичною політичною силою. Звинувачення на адресу партії з вимогою її заборони через нібито проросійську й антидержавницьку позиції безпідставні й незаконні. І за духом, і за буквою закону. "Наш край" вбачає в діях влади спробу зачистки електорального поля України", – заявили партійці на своєму сайті.

Вони підкреслили, що послідовну проукраїнську позицію партії відображають усі офіційні джерела – офіційна й передвиборчі програми партії, офіційний сайт і сторінки партії в соціальних мережах, заяви й коментарі співголів партії, матеріали друкованого видання "Газета "Наш край" тощо.

У партії наголосили, що 19 лютого 2022 року опублікували заяву із засудженням агресивних дій Росії на Донбасі й закликом до єднання українського народу й політиків. Також оголосили мораторій на критику дій президента – верховного головнокомандувача Збройних сил України до вирішення ситуації.

27 лютого 2022 року оприлюднили заяву, в якій "Наш край" закликала кожного українця стати на захист своєї землі. У середині 2022 року партія фактично припинила будь-яку публічну активність через те, що більшість її членів зосередилася на волонтерській діяльності та службі в ЗСУ, заявили в політичній силі. Станом на грудень 2022 року 66 депутатів місцевих рад від партії "Наш край" і 920 членів партії вступили у Збройні сили України, ідеться в заяві.

На звинувачення у наявності колаборантів у лавах у партії "Наш край" відповіли, що зрадники є в багатьох партіях, і, зокрема, навели відомий факт колабораційної діяльності народного депутата України від партії "Слуга народу" Олексія Ковальова. Серед 10 осіб, щодо яких Мін'юст висунув претензії, семеро не є членами "Нашого краю", додали партійці.

Стосовно керівників "Нашого краю" немає жодних претензій, що чітко зафіксовано в листі Офісу генпрокурора, який додано до позову Мін'юсту, наголошують у партії.

"Діяльність поодиноких депутатів від партії "Наш край" лише в кількох окупованих регіонах України не може свідчити про будь-яку систематичність антиконституційної діяльності партії. Особливо в порівнянні із загальною проукраїнською позицією тисяч депутатів місцевих рад від "Нашого краю" й сотень членів партії, які проходять службу в ЗСУ. Таким чином, Мін'юст за надуманими підставами видає окремі поодинокі епізоди діяльності кількох депутатів за систематичну антиконституційну діяльність політичної партії "Наш край", – наголошують у заяві партії.

Контекст:

Суд видав ухвалу про відкриття провадження в адміністративній справі про заборону "Нашого краю" за позовом Мін'юсту 21 травня 2024 року. Третьою особою, яка не заявляє самостійних вимог щодо предмета спору, на стороні позивача є Служба безпеки України.