"Аргумент, що в Києві небезпечно, – це нісенітниця". Лещенко заявив, що західні країни мають перестати платити допомогу українським біженцям, щоб вони поверталися додому

Українці, які живуть за кордоном, утримуються від підтримки армії, вважає Лещенко
Фото: Сергій Лещенко / Facebook

Ситуація, коли велика кількість українських громадян під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну перебуває за кордоном, розколює українське суспільство. Про це радник глави Офісу президента України Сергій Лещенко заявив в опублікованому 20 січня інтерв'ю Tages-Anzeiger.

За його словами, українцям з різних боків кордону стає все важче знаходити спільну мову.

"Бо люди, які покинули Україну, ніколи не зрозуміють тих, хто залишився. Я вважаю, що країни, які приймають, мають припинити підтримувати біженців, щоб вони повернулися додому", – сказав Лещенко журналістам швейцарського видання.

Відповідаючи на запитання, як влада збирається переконати співвітчизників, що повернутися зараз уже безпечно, колишній народний депутат і журналіст зазначив, що в Києві живе 3 млн осіб, включно із сотнями тисяч дітей.

"Аргумент, що там небезпечно, – це нісенітниця. "Поверненим" не доведеться воювати в окопах, але вони можуть купувати українські продукти в супермаркеті в Україні й платити за оренду київської квартири, користуватися поліклініками й аптеками і сплачувати податки, щоб ми могли фінансувати школи. Їхні гроші зникають з економіки. І ситуація стає дедалі складнішою", –  окреслив стан речей радник глави ОПУ.

Він навів дані, що одного військового на передовій забезпечує приблизно шість платників податків. Однак українці, які живуть за кордоном, утримуються від підтримки армії, вважає Лещенко.

"Навіть гірше, їхні діти й молодь зараз ходять до шкіл у європейських країнах і все більше інтегруються в суспільство. Тому ймовірність того, що вони повернуться, стає все меншою й меншою. І ми втрачаємо ціле покоління молодих людей", – додав він.

Контекст:

За даними ООН, у Європі зафіксували приблизно 5,9 млн біженців, які рятуються від війни в Україні, усього у світі орієнтовно 6,3 млн українських біженців.

76% українських біженців, які перебувають за кордоном, планують або сподіваються повернутися додому, свідчить проведене навесні 2023 року соціологічне дослідження ООН.

За прогнозом Інституту демографії та соціальних досліджень імені Михайла Птухи Національної академії наук України, населення України за 10 років становитиме приблизно 35 млн осіб. "Давайте забудемо про те, що в нас було 52 млн українців. 52 млн не буде ніколи. За найбільш оптимістичним варіантом, у 2033 році нас буде 35 млн, я говорю про Україну в кордонах 1991 року. Тобто в будь-якому випадку – повернемо ми всіх наших мігрантів, залучимо мігрантів з інших країн – скорочення населення України все одно буде", – сказала директорка інституту Елла Лібанова.