Асоціація міст України назвала поширеною практикою рішення щодо землі, через які розпочали "одеську справу"

Асоціація міст України підтвердила законність дій Одеської міської ради
Фото: depositphotos.com
Асоціація міст України за адвокатським запитом для підтвердження позиції Одеської міської ради надала експертний висновок щодо порядку надання земельних ділянок комунальної власності. Про це йдеться в повідомленні на сайті АМУ, опублікованому 1 грудня.

Щодо права міської ради в період із 2016 року до 2019 року передавати в постійне користування земельні ділянки комунальної власності комунальним підприємствам та органам державної влади в асоціації написали, що міськрада мала на це правові підстави, зокрема й органам прокуратури, а також цільовим призначенням "для будівництва та обслуговування житлових будинків". В АМУ послалися на Конституцію та статті Земельного кодексу України.

"У відкритих джерелах можна знайти відповідну інформацію, яка свідчить, що така практика є достатньо поширеною", – підкреслили автори висновку.

Також міськрада мала право передавати в оренду земельні ділянки комунальної власності, на яких розташовано нерухомість фізичних чи юридичних осіб, вважають в АМУ.

"Незастосування конкурентної процедури у виді земельних торгів допускається виключно у випадку, коли земельна ділянка державної чи комунальної власності надається фізичним або юридичним особам у користування з метою обслуговування та експлуатації виключно існуючих об'єктів нерухомого майна (будівель, споруд), розташованих на такій земельній ділянці та належних на праві власності зазначеним особам", – зазначено в експертному висновку.

Таку практику в асоціації назвали досить поширеною та додали, що приклади таких рішень також є у відкритих джерелах інформації.

Контекст:

6 жовтня генеральна прокурорка Ірина Венедіктова повідомила, що підписала низку підозр у межах розслідування кримінального провадження НАБУ та Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Того самого дня детективи Національного антикорупційного бюро вручили підозру меру Одеси Геннадієві Труханову та ще трьом чиновникам у зв'язку зі зловживанням службовим становищем та участю у злочинній організації. Дії підозрюваних кваліфіковано за ч. 1 ст. 255 (створення або участь у злочинній організації) та ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, що спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України.

За версією слідства, учасники організації у змові з іншими особами розробили механізм незаконного заволодіння грошима місцевого бюджету та землею територіальної громади Одеси для її передання під забудову. Через ці дії, як повідомляли в НАБУ, протягом 2016–2019 років громада втратила не менше ніж шість земельних ділянок загальною площею 15,9 га, а чиновники незаконно витратили з місцевого бюджету 131 млн грн.

Загальний розмір збитків за цими епізодами, згідно з результатами експертизи, становить 689 млн грн. Усього у провадженні фігурує 16 осіб, зокрема відомий бізнесмен Володимир Галантернік.

Труханову та іншим фігурантам призначили запобіжні заходи у вигляді застав сумами в мільйони та десятки мільйонів гривень.