Асоціація родин захисників "Азовсталі" висловила занепокоєння чутками про ймовірне звільнення Буданова

Звільнення Буданова може зупинити процеси щодо обміну полоненими, вважають в Асоціації родин захисників "Азовсталі"
Фото: EPA

Асоціація родин захисників "Азовсталі" 2 жовтня висловила в Telegram занепокоєння щодо новин про ймовірне зняття з посади начальника Головного управління розвідки Міноборони України й голови координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими генерал-лейтенанта Кирила Буданова.

"Як організація, яка є чи не найактивнішою у громадському секторі в напрямі боротьби за повернення українських військовополонених, ми вважаємо, що подібні зміни можуть нашкодити й без того важкому процесу обмінів військовополоненими", – ідеться в оприлюдненій заяві.

В асоціації нагадали, що як голова координаційного штабу Буданов протягом понад двох років підтримував постійний зв'язок із сім'ями полонених маріупольського гарнізону. Також під час оборони Маріуполя 2022 року брав участь в організації повітряної операції ГУР МО, якою до оточених підрозділів в Маріуполі було доправлено медикаменти, боєкомплекти й особовий склад для підкріплення.

На думку сімей і друзів захисників Маріуполя, зміни керівників робочої групи можуть зупинити процеси, які тривають.

"Завершити справу повернення додому бійців, які захищали Маріуполь і "Азовсталь", належить тим, хто її розпочав. Своєю заявою ми просимо керівництво держави зробити все можливе для підтримки структур, дотичних до обмінів військовополоненими, а не вносити розбрат і хаос серед родин упровадженням незрозумілих для них змін", – наголосили в асоціації.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський призначив Буданова керівником Головного управління розвідки Міноборони 5 серпня 2020 року.

17 вересня 2024 року колишній нардеп, а зараз блогер Борислав Береза ​​повідомив у Facebook, що в ОП планують звільнити Буданова, і вже нібито є кандидат на посаду нового глави ГУР МО. Самого Буданова начебто хочуть перевести заступником до головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського.

20 вересня ЗМІ написали, що міністр оборони України Рустем Умєров звільнив двох заступників Буданова, не погодивши й не обговоривши це питання з ним. Джерела "Бабеля" зазначали, що це рішення ухвалили в Офісі президента з наміром послабити позиції Буданова.

29 вересня NV із посиланням на джерело в силових структурах повідомило, що Буданова можуть звільнити з посади глави ГУР МО, а новим керівником може стати Олег Іващенко, який очолює Службу зовнішньої розвідки України.