Аваков: Чого я повинен бути на місці Ігоря Валерійовича? Моє місце теж не солодке

Аваков: Досить ясно розмежували ці позиції: Зеленського і Коломойського
Фото: Ростислав Гордон / Gordonua.com
В інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитру Гордону міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков, кажучи про ситуацію українського бізнесмена Ігоря Коломойського, з яким судиться мін'юст США, зазначив, що Україна не видає на вимогу інших країн своїх громадян.

Активізація правоохоронних органів у справах проти колишніх топ-менеджерів "ПриватБанку" свідчить, що при наявності доказової бази в Україні можливе кримінальне переслідування будь-кого, включаючи великого бізнесмена Ігоря Коломойського. Таку думку міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков висловив в інтерв'ю засновнику видання "ГОРДОН" Дмитру Гордону, опублікованому 2 березня.

Аваков вважає, що вручення підозр колишнім топ-менеджерам "ПриватБанку" Володимира Яценка та Олександру Дубілету говорить про те, що президент Володимир Зеленський демонструє – жодна справа не ляже під сукно, не будучи розслідуваною, якщо "є предмет сумніву" .

"І якщо буде предмет сумніви в Коломийському, Зеленський піде і на це?", – уточнив Гордон.

"Ну, ви ж уже бачите, що Зеленський продемонстрував... І Коломойський – треба віддати належне – публічно і не заперечує проти цього, не дивлячись на весь його характер, так? То досить ясно розмежували ці позиції: Зеленського і Коломойського ", – заявив Аваков.

На питання Гордона, чи можуть "згуститися хмари" над Коломойським в Україні в рамках справ в Сполучених Штатах, Аваков підкреслив, що Україна не видає на вимогу інших країн своїх громадян.

"Тому ви правильно запитали: в Україні чи переслідування або неможливо? Так, можливо, як і до кожного з нас. Якщо є доказова база і якщо є чіткі якісь звинувачувальні речі. Чи не фігура мови, а конкретика. Якщо Дубілету або ще кому-то пред'являють підозра, то там є абсолютно конкретний перелік ", – пояснив міністр внутрішніх справ.

"На місці Ігоря Валерійовича ви б залишалися в Україні зараз або відлетіли б кудись?", – поцікавився Гордон. "Та ну чого я повинен бути на місці Ігоря Валерійовича? Моє місце теж не солодке ", – вважає глава МВС.

Аваков: Коли я був нардепом, до мене Яценюк підійшов і каже: "Треба – на 10 днів підеш главою МВС". Сім років сиджу. Читайте повний текст інтерв'ю

Відео: В гостях у Гордона / YouTube

Сьогодні США оголосили про внесення Коломойського до списку санкцій у зв'язку з його причетністю до великої корупції. Йому і його родині заборонений в'їзд до Сполучених Штатів.

Міністерство юстиції США в серпні 2020 року подало проти Коломойського і Боголюбова два цивільних позови, в яких звинуватило бізнесменів у відмиванні коштів "ПриватБанку". Мін'юст вимагає конфіскації об'єктів нерухомості, придбаних ними на території Сполучених Штатів. Оціночна вартість нерухомості, яку хочуть конфіскувати, – близько $ 70 млн.

Коломойський заперечив звинувачення Мін'юсту США у відмиванні грошей "ПриватБанку". "Все інвестиції в США були зроблені з власних коштів, отриманих в 2007 – 2008 роках за угодою з компанією" Євраз ", і з доходів інших бізнесів, які зберігалися в" ПриватБанку ", – говорив бізнесмен в серпні. На тлі цих подій 10 серпня в Києві активісти вимагали екстрадиції Коломойського в США, писали "Букви".

До кінця року Мін'юст США подав ще один цивільний позов проти бізнесменів. У ньому стверджується, що комерційна нерухомість в Клівленді, штат Огайо, "була придбана з використанням засобів, незаконно привласнених в" ПриватБанку "в Україні за допомогою багатомільярдної доларової кредитної схеми ".

"ПриватБанк" – найбільший комерційний банк в Україні – був націоналізований 19 грудня 2016 року. Україна докапіталізувати банк на 155 млрд грн.

З червня 2017 року Генпрокуратура веде розслідування відносно фінустанови. За даними слідства, з 20 жовтня по 22 листопада 2016 року, перед націоналізацією, "ПриватБанк" видав 36 юрособам кредитів на термін від восьми до 10 років за ставкою 10,5% річних на загальну суму 126,9 млрд грн. Ці кошти не затрималися на рахунках дебіторів, а відразу ж були переведені в рахунок погашення кредитів 193 юридичних осіб.

З того ж року Україна судиться з колишніми власниками "ПриватБанку", які оскаржують його націоналізацію. У 2019 суд визнав її незаконною. НБУ це рішення оскаржив. Судові розгляди тривають.

У грудні 2017 року "ПриватБанк" подав до суду на своїх колишніх власників. Позивачі стверджували, що бізнесмени вивели з банку близько $ 2 млрд, провівши ряд незаконних операцій. 19 грудня Лондонський суд видав наказ про всесвітній арешт активів Коломойського і Боголюбова і шести компаній, які їм, імовірно, належать або знаходяться під їх контролем.

Коломойський входить в десятку рейтингу найбагатших українців. Зі станом в $ 1 млрд бізнесмен займав восьму позицію в рейтингу журналу "Forbes Україна" станом на травень 2020 року. За оцінкою журналу НВ на кінець жовтня того ж року, він зі статком $ 1,18 млрд займає шосте місце в списку найбагатших громадян країни.