Байден доручив використати всі виділені для України кошти до кінця його президентського строку

Байден повідомив про передання Україні авіабомб далекої дії
Фото: ЕРА

Президент США Джо Байден наказав Білому дому використати до кінця його строку всі кошти, виділені в бюджеті на допомогу Україні в боротьбі з агресією Росії. Про це 26 вересня повідомив сайт його адміністрації.

"Я доручив міністерству оборони розподілити решту коштів, виділених на надання допомоги в гарантуванні безпеки Україні, до кінця строку моїх повноважень. У межах цих зусиль міністерство оборони виділить решту коштів на Ініціативу сприяння безпеці України до кінця цього року. Я також санкціонував виділення $5,5 млрд у межах президентських повноважень на скорочення запасів, щоб ці повноваження не спливли й моя адміністрація могла повністю використати кошти, які Конгрес виділив на підтримку скорочення американського обладнання для України, а потім поповнити американські запаси", – йдеться в повідомленні керівника Білого дому.

Байден також поінформував, що Пентагон спрямує $2,4 млрд на надання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони, безпілотників, ракет "повітря – земля", а також інвестиції в українське виробництво.

Окремо президент США згадав своє рішення передати Україні планерувальні керовані авіамбомби для завдання ударів на далекі відстані.

"Щоб посилити можливості України у сфері завдання далеких ударів, я вирішив надати Україні боєприпаси далекої дії Joint Standoff Weapon", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

19 вересня ЗМІ повідомляли, що Конгрес США близький до продовження строку використання майже $6 млрд для України. Reuters зазначало, що майже $6 млрд на військову допомогу Україні – це невикористана частина коштів із пакета на $7,8 млрд, виділених Конгресом на президентську програму зі скорочення запасів Пентагону. Ця програма є частиною найбільшого пакету допомоги Україні на $60 млрд, який після кількох місяців затримки Конгрес затвердив у лютому 2024 року.

26 вересня США оголосили про виділення чергового пакету військової допомоги Україні, його загальна вартість – $375 млн. За інформацією Пентагону, до нього увійшли боєприпаси класу "повітря – земля", боєприпаси до HIMARS, 155-мм і 105-мм артилерійські боєприпаси, TOW, протитанкові системи Javelin і AT-4 й інша зброя, боєприпаси й транспорт.

За даними Пентагону, США за час роботи адміністрації президента Джо Байдена виділили понад $56,9 млрд на допомогу Україні у сфері безпеки, зокрема $56,3 млрд – з початку повномасштабної війни.