Білий дім назвав дату наступного засідання у форматі "Рамштайн"

Роботу формату "Рамштайн" координують США
Фото: EPA

Наступне засідання контактної групи "Рамштайн" з питань оборони України відбудеться 12 жовтня. Про це 26 вересня проінформувала пресслужба Білого дому.

Повідомлення стосувалося зустрічі в Білому домі президента США Джо Байдена і президента України Володимира Зеленського, на якій обговорювали "дипломатичні, економічні та військові аспекти" українського плану перемоги у війні.

"[Байден і Зеленський] доручили своїм командам провести інтенсивні консультації щодо наступних кроків. 12 жовтня 2024 року президент Байден проведе зустріч на рівні лідерів контактної групи з оборони України в Німеччині, де двоє лідерів розглянуть прогрес у цих консультаціях і скоординують із міжнародними партнерами додаткову допомогу Україні", – зазначено в релізі.

У Білому домі наголосили, що "Байден сповнений рішучості надати Україні підтримку, необхідну їй для перемоги".

Контекст:

Україна після початку повномасштабної російської агресії в лютому 2022 року отримує від країн Заходу допомогу, зокрема військову й фінансову. Навесні 2022 року започаткували формат "Рамштайн" – щомісячні засідання контактної групи з питань оборони України за участю представників понад 50 країн.

Останнє, уже 24-те засідання в цьому форматі, відбулося в Німеччині 6 вересня 2024 року, на ньому вперше особисто був Зеленський. Spiegel писав, що особистий приїзд Зеленського мав пояснити партнерам по "Рамштайну" серйозність ситуації.

Загалом контактна група виділила Україні понад $98 млрд у вигляді допомоги у сфері безпеки, повідомляв глава Пентагону Ллойд Остін 13 червня на відкритті 23-го засідання "Рамштайн".

США координують роботу формату "Рамштайн".