Білий дім підтвердив виступ Байдена на засіданні Генасамблеї ООН

Байден планує переговори зі світовими лідерами
Фото: ЕРА

Президент США Джо Байден виступить на 79-й сесії Генеральної Асамблеї ООН 24 вересня. Про це проінформувала пресслужба Білого дому.

Байден також планує переговори з низкою світових лідерів, зазначено в повідомленні.

Ітиметься про "співпрацю в боротьбі із загрозами міжнародному миру та безпеці, сприяння глобальному процвітанню й захисту прав людини", зазначили у пресслужбі.

16 вересня "Голос Америки" повідомляв, що президент України також їде на сесію Генасамблеї, він виступатиме 25 вересня. За день до того в інтерв'ю CNN український президент заявляв, що презентує адміністрації США план перемоги України у війні проти країни-агресора РФ.

Контекст:

Україна в листопаді 2022 року презентувала свою формулу миру, яка містить 10 пунктів. Одним із головних її положень є виведення російських військ з усієї території України в межах міжнародно визнаних кордонів. У червні 2024 року у Швейцарії відбувся перший саміт миру, на ньому обговорювали три пункти формули миру: ядерну безпеку, продовольчу безпеку і звільнення військовополонених та українських дітей, викрадених Росією. Москву на цей саміт не запрошували.

Після саміту Зеленський заявив про потребу підготувати план завершення війни, дедлайн, за словами президента, – до кінця листопада.

27 серпня Зеленський розповів, що планує презентувати план перемоги України у війні з Росією Байдену й кандидатам на пост президента від демократів та республіканців – Камалі Гарріс і Дональду Трампу. Зеленський зазначив, що одним з етапів завершення війни є Курська операція сил оборони України, вона входить до цього плану.

За словами Зеленського, усі пункти плану перемоги України залежать від рішення Байдена, а не Путіна.