Більшість українців проти, щоб Зеленський удруге йшов у президенти – опитування

Зеленський заявляв, що йде на один президентський строк
Фото: The National Anti-Corruption Bureau of Ukraine / Flickr
Щоб президент Володимир Зеленський обирався ще раз, хоче 27,9% українців. Про це свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології та центром SOCIS.

Понад 57% українців виступає проти того, щоб чинний президент Володимир Зеленський балотувався на другий строк на виборах 2024 року. Про це свідчать опубліковані 19 лютого результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології та центром SOCIS.

У респондентів запитали, чи підтримують вони, щоб Зеленський балотувався на другий президентський строк на виборах 2024 року.

57,1% опитаних відповіли, що не підтримують, 27,9% – підтримують, 8,2% респондентів заявили, що до наступних виборів ще багато часу, 6,7% не змогли відповісти.

Опитування проводили 11–16 лютого методом телефонних інтерв'ю з використанням комп'ютера (computer-assisted telephone interviews, CATI). Усього опитано 3 тис. респондентів (по 1,5 тис. КМІС і SOCIS) віком від 18 років із усіх регіонів України, окрім окупованого Криму й не підконтрольних українській владі районів Донецької та Луганської областей.

Статистична похибка вибірки становить +/-1,8%.

Інфографіка: kiis.com.ua

Зеленський вступив на посаду президента 20 травня 2019 року. У другому турі президентських виборів, який відбувся 21 квітня, за Зеленського проголосувало 73,22% українців.

У грудні 2018 року в інтерв'ю засновнику інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитрові Гордону він говорив, що, на його думку, президент має приходити максимум на п'ять років.

Однак на пресконференції у травні 2020 року він не відкинув, що йому не вистачить однієї президентської каденції для виконання всіх своїх передвиборчих обіцянок.

У листопаді 2020 року заступник керівника Офісу президента Кирило Тимошенко також припустив, що Зеленський, можливо, вирішить балотуватися ще раз. "Дійсно, для того, щоб відновити країну, одного строку мало – це невеликий період, тому що його об'єктивно недостатньо", – сказав він в інтерв'ю виданню "ГОРДОН".

За словами глави Офісу президента України Андрія Єрмака, із питанням про другий строк Зеленський визначиться ближче до закінчення його першої каденції.

Якби вибори президента відбулися найближчої неділі, то за Зеленського проголосувало б 25,6% тих, хто визначився з кандидатом і піде на вибори. Про це свідчать опубліковані 19 лютого результати опитування, проведеного КМІС і центром SOCIS. Він вийшов би до другого туру.