Блінкен вважає, що Іран може вдарити по Ізраїлю вже сьогодні

США намагаються "розірвати цикл ескалації" – глава Держдепу
Фото: ЕРА

Атака Ірану й "Хезболли" на Ізраїль може розпочатися вже 5 серпня. Це прогнозує держсекретар США Ентоні Блінкен, пише Axios із посиланням на три джерела.

За даними американського видання, Блінкен 4 серпня ініціював онлайн-зустріч із колегами з країн "Групи семи". На його думку, нападу на Ізраїль можна очікувати протягом 24–48 годин.

Глава американської дипломатії намагається в останню хвилину чинити дипломатичний тиск на Іран і "Хезболлу", які обіцяли "відповісти" Ізраїлю на ліквідацію одного з лідерів ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані. Обмеження наслідків їхніх ударів – найкращий шанс запобігти тотальній війні, цитує Axios Блінкена.

США докладають зусиль, щоб "розірвати цикл ескалації", намагаючись максимально обмежити атаки Ірану й "Хезболли", а потім стримати відповідь Ізраїлю, сказав глава Держдепу міністрам G7.

Контекст:

27 липня в Ізраїлі заявили про ракетний удар по місту Мадждаль-Шамс, поклавши відповідальність на "Хезболлу". Повідомляли про 11 загиблих дітей і підлітків через падіння боєприпасу на футбольне поле, ще приблизно 30 людей постраждали. Прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху зазначив, що Ізраїль не залишить без відповіді атаку й "Хезболла" заплатить за це "найвищу ціну, якої вона ще не платила".

29 липня Ізраїль ударив по Лівану, за даними Al Jazeera, загинуло двоє членів "Хезболли".

31 липня в Тегерані – столиці Ірану – вбили главу політбюро ХАМАС Ісмаїла Ханію. У вбивстві свого лідера ХАМАС звинуватив Ізраїль.

Після цього верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї наказав ударити по Ізраїлю у відповідь на вбивство в Тегерані.

1 серпня Axios із посиланням на трьох американських посадовців написав про впевненість Білого дому, що Іран має намір здійснити атаку на Ізраїль протягом найближчих днів. Кілька американських і міжнародних авіакомпаній уже оголосили про зупинення польотів в Ізраїль та з країни.