Атака Ірану на Ізраїль може відбутися найближчими днями – ЗМІ

США готуються відбити напад Ірану на Ізраїль
Фото: defense.gov (ілюстративне)

У Білому домі впевнені, що Іран має намір здійснити атаку на Ізраїль у відповідь на вбивство голови політбюро палестинського терористичного угруповання ХАМАС Ісмаїла Ханії в Тегерані. Про це написав Axios із посиланням на трьох американських посадовців.

За їхніми словами, США готуються відбити напад Ірану на Ізраїль протягом кількох днів.

Чіткі вказівки на те, що Іран планує вжити заходів у відповідь на вбивство Ханії, дістала розвідка США, підкреслив один зі співрозмовників Axios.

Американські посадовці розповіли, що очікують, що атака Ірану буде за тією самою схемою, що й напад на Ізраїль у квітні, але потенційно – більш масштабною, і в ній також може взяти участь ліванське угруповання "Хезболла".

Ірану й угрупованням на Близькому Сході, які підтримує Тегеран, може знадобитися кілька днів, щоб скоординувати і підготувати напад на Ізраїль, наголосили вони.

Зі свого боку ізраїльська розвідка очікує, що Іран вдасться до широкомасштабної ракетної атаки на Ізраїль, зазначив ізраїльський високопосадовець.

Кілька американських і міжнародних авіакомпаній уже оголосили про зупинення польотів у Ізраїль і з Ізраїлю.

Напередодні ймовірного удару ізраїльські військові перебувають у стані підвищеної бойової готовності.

Контекст:

31 липня у відеозверненні до ізраїльського народу прем'єр-міністр Біньямін Нетаньяху заявив, що "попереду важкі дні", але в Ізраїлі "готові до будь-якого сценарію".

Раніше того самого дня іранське агентство Mehr повідомило, що голову політбюро ХАМАС Ханію вбили в Тегерані. Він загинув під час авіаудару, якого завдав Іран уранці, пише агентство з посиланням на пресслужбу Корпусу вартових ісламської революції. Атакували резиденцію глави політичного крила ХАМАС в іранській столиці. Разом із ним загинув один із охоронців, ішлося в повідомленні.

Іран і ХАМАС звинувачують Ізраїль у вбивстві Ханії, який перебував у Тегерані на інавгурації нового іранського президента Масуда Пезешкіана. ЗМІ повідомляли, що верховний лідер Ірану Алі Хаменеї наказав вдарити по Ізраїлю у відповідь на вбивство Ханії. Водночас Ізраїль не визнав і не спростував свою причетність до авіаудару.

1 серпня президент США Джо Байден у телефонній розмові з Нетаньяху підтвердив готовність Вашингтона допомагати Ізраїлю захищатися від усіх загроз з боку Ірану, а також від підтримуваних Тегераном ХАМАС, ліванського угруповання "Хезболла" і єменських хуситів, проінформували в Білому домі.

2 серпня ЗМІ повідомили, що США мають намір скерувати на Близький Схід додаткові бойові літаки на тлі загроз Ізраїлю з боку Ірану.