Блінкен зателефонував Кулебі, якого сьогодні можуть звільнити. Про що була розмова

Дипломати обмінялися вдячністю перед імовірним звільненням Кулеби
Фото: ЕРА (архів)

Держсекретар США Ентоні Блінкен 4 вересня телефонував до міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, який написав заяву про відставку. Про це глава американської дипломатії написав в Х.

Блінкен телефонував подякувати Кулебі за "його за принципове керівництво зовнішньою політикою України".

"Сполучені Штати й далі надаватимуть постійну підтримку Україні перед жорстокою агресією Росії", – написав керівник Держдепу.

Глава МЗС зазначив, що Блінкен із початку повномасштабної війни "був в авангарді багатьох новаторських рішень" у галузі оборони України.

"Я вдячний йому за роки співпраці, яка переросла в тісну дружбу", – написав міністр, наголосивши, що стратегічне партнерство України та США має вирішальне значення для стабільності в євроатлантичному просторі й майбутнього самої "демократичної України".

Контекст:

Голова фракції партії влади "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував "велике перезавантаження" уряду цього тижня. За його словами, понад 50% штатної чисельності КМУ зазнають змін, 4 вересня буде день звільнень, а 5-го – день призначень.

ЗМІ писали, що в команді президента планують звільнити главу МЗС Кулебу. 4 вересня до ВР надійшла його заява про відставку. Того самого дня Рада не голосувала питання звільнення Кулеби, хоча звільнила кілька міністрів. Депутат від "Голосу" Ярослав Железняк прогнозував, що до питання відставки глави МЗС парламент повернеться 5 вересня.

У команді президента повідомили 3 вересня в коментарі "Українській правді", що з кандидатурою на місце Кулеби ще визначаються, але найімовірніша заміна – перший заступник глави МЗС Андрій Сибіга.