Боррель висловився щодо кадрових ротацій в українському МЗС і анонсував візит в Україну

Боррель подякував Кулебі за роботу і провів першу телефонну розмову із Сибігою
Фото: EPA

Високий представник Європейського союзу з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель подякував за роботу колишньому міністру закордонних справ України Дмитрові Кулебі й запросив Андрія Сибігу, який тепер обіймає цю посаду, взяти участь у засіданні Ради міністрів ЄС із закордонних справ. Про це Боррель 8 вересня написав у своєму блозі на сайті Європейської служби зовнішніх дій.

Високий представник ЄС зазначив, що, перебуваючи на посаді очільника МЗС "у розпал найстрашнішої агресивної війни на європейській землі з часів Другої світової війни", Кулеба мав одну з найскладніших посад у світі, із чим, за словами Борреля, він "разюче впорався".

Боррель наголосив, що співпрацював із Кулебою "тісніше, ніж із багатьма міністрами закордонних справ країн ЄС".

Водночас він висловив сподівання на продовження роботи з Андрієм Сибігою, якого назвав "досвідченим дипломатом".

"Наступні місяці будуть визначальними для перебігу цієї війни. Важливо мати такого досвідченого дипломата, як Андрій Сибіга, на чолі української дипломатії, щоб і далі забезпечувати міжнародну підтримку для України, починаючи з ООН", – зазначив Боррель.

Він повідомив, що кілька днів тому під час першого телефонного дзвінка новому українському міністру запросив Сибігу до участі в роботі Ради міністрів ЄС із закордонних справ. До кожної з рад, за словами Борреля, Кулеба долучався від початку повномасштабного вторгнення РФ.

"На жаль, важлива допомога, яку ми вже надали Україні, зараз недостатня для відновлення суверенітету держави на всій її території та припинення російської агресивної війни. Я переконав міністра Сибігу, що ЄС підтримуватиме України стільки, скільки буде потрібно і чого б це не потребувало", – заявив Боррель.

Оскільки строк мандата Борреля 30 листопада добігає кінця, він запевнив, що використає місяці, які залишилися, для посилення політичної й військової підтримки України, а також пообіцяв ще раз відвідати країну.

Контекст:

5 вересня Рада відправила у відставку тодішнього главу МЗС Дмитра Кулебу, який очолював відомство з березня 2020 року.

Того самого дня парламент призначив Сибігу міністром закордонних справ України. Він був заступником Кулеби, а до цього – заступником глави Офісу президента Андрія Єрмака.