Боррель вважає, що зняття обмежень для України на удари по РФ сприятиме просуванню мирних зусиль

ЄС повністю підтримує боротьбу України проти російської агресії, сказав Боррель (на фото) Кулебі
Фото: EPA

Верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель виступив на підтримку скасування обмежень для України на удари по території країни-агресора Росії. Про це він написав 21 серпня в Х після розмови з главою МЗС України Дмитром Кулебою.

За словами Борреля, наступальна операція України в Курській області РФ – це "серйозний удар по наративу" нелегітимного російського президента Володимира Путіна.

"Скасування обмежень на використання військових спроможностей проти російських військових, які беруть участь в агресії проти України, відповідно до міжнародного права, мала б кілька важливих наслідків: зміцнить українську самооборону, позбавивши Росію сховища для нападів й обстрілів українських міст та інфраструктури; врятує життя та зменшить руйнування в Україні; сприятиме просуванню мирних зусиль", – підкреслив глава дипломатії ЄС у Х.

Боррель зазначив у Х, що передав Кулебі, що "ЄС повністю підтримує боротьбу України проти російської агресії".

"Я з нетерпінням чекаю на зустріч із ним у Брюсселі й дискусії з міністрами закордонних справ та оборони ЄС наступного тижня, щоб просунутися вперед у нашій підтримці Україні", – резюмував верховний представник ЄС із питань закордонних справ і політики безпеки.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський неодноразово наголошував, що Україні потрібні "далекобійні рішення" проти аеродромів, на яких стоять військові літаки, які країна-агресор РФ застосовує для атак, зокрема коригувальними авіабомбами.

США дозволили Україні бити по РФ боєприпасами GMLRS та артилерією (ідеться про прикордоння в районі північних областей України), але не ракетами ATACMS, повідомляли в Білому домі.

6 серпня почався наступ ЗСУ в Курській області РФ, у регіоні тривають бої. 12 серпня Зеленський уперше офіційно повідомив про операцію в Курській області. 20 серпня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський поінформував, що під контролем України – 1263 км&³2; і 93 населені пункти російського регіону.