Боррель назвав атаку ЗСУ на Курську область "контрнаступом" і підтримав Україну

Путіну не вдалося зламати опір України – Боррель
Фото: ЕРА

Операція в Курській області Росії була темою телефонних переговорів верховного представника Європейського союзу із питань зовнішньої політики та політики безпеки Жозепа Борреля й міністра закордонних справ Дмитра Кулеби. Про це глава європейської дипломатії написав 13 серпня в Х.

Боррель заявив, що повністю на боці України, яка захищається від агресії РФ.

"Обговорили з Дмитром Кулебою останні події на фронті й контрнаступ на Курськ. Я підтвердив, що Євросоюз повністю підтримує боротьбу українського народу. [Нелегітимному президенту Володимирові] Путіну не вдалося зламати опір України проти безпідставного вторгнення, і тепер його змушують відступити на російську територію", – написав він.

Контекст:

6 серпня у РФ заявили про спробу ЗСУ атакувати кордон із Росією в Курській області, після цього в регіоні тривають бої. ЗМІ писали, що Росія перекинула в Курську область військових і техніку з Бєлгородської області, а також із Донецької області України.

З 9 серпня у трьох сусідніх з Україною областях – Курській, Брянській і Бєлгородській – запровадили режим контртерористичної операції.

Путін висунув вимогу до міноборони РФ, щоб із Курської області "витиснули противника". Йому доповіли 12 серпня, що "під контролем противника – 28 населених пунктів", а "глибина проникнення на територію Курської області – 12 км, ширина фронту – 40 км".

12 серпня президент України Володимир Зеленський уперше повідомив, що сили оборони проводять операцію в Курській області. За словами головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського, під контролем України – приблизно 1 тис. км&³2; території РФ. 13 серпня Зеленський поінформував, що під контролем України – 74 населені пункти Курської області РФ.

Того самого дня президент США Джо Байден уперше прокоментував події в Курській області РФ. За його словами, Білий дім постійно перебуває на зв'язку з Києвом. Наступ України ставить нелегітимного російського президента Володимира Путіна перед "справжньою дилемою", вважає Байден.