Через незаконний виїзд нардепа Дмитрука з України порушили кримінальне провадження. В ОГП сподіваються, що він прийде в Держбюро

У прокуратурі сподіваються, що Дмитрук прийде в Держбюро розслідувань 29-го і 30 серпня
Фото: Артем Дмитрук / Facebook

В Офісі генпрокурора порушили кримінальне провадження через інформацію про ймовірний незаконний виїзд з України позафракційного нардепа Артема Дмитрука. Про це в коментарі "РБК-Україна" проінформувала спікерка ОГП Надія Максимець.

25 серпня Дмитрука повідомили про підозру у розслідуванні нападів на правоохоронця та військового в Одесі та Києві відповідно. За даними "Української правди", 24 серпня Дмитрук незаконно покинув межі України, перетнув кордон із Молдовою і далі вилетів в Італію.

Максимець розповіла, що прокуратура поки не має підтверджень того, що Дмитрук поїхав з України, у відомстві також не знають, де зараз нардеп.

Водночас у прокуратурі сподіваються, що Дмитрук виконає вимогу правоохоронців і прийде в Держбюро розслідувань 29-го і 30 серпня.

За словами Максимець, письмове повідомлення про підозру Дмитруку надіслали поштою в апарат Верховної Ради, на адресу його відомих місць проживання й у житлово-експлуатаційні організації.

"А відтак повідомлення про підозру вважається здійсненим 25 серпня 2024 року, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України, про що внесено відмітку до Єдиного реєстру досудових розслідувань", – додала спікерка ОГП.

У ДБР зазначили у Facebook, що порушили кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону чинним нардепом, якого повідомили про підозру в нападах на громадян.

"Наразі в Одесі вже працює слідчо-оперативна група ДБР, до якої залучені також працівники центрального апарату бюро. Тривають невідкладні слідчі дії щодо з'ясування, яким чином депутат перетнув кордон і хто йому в цьому допомагав. Уже відбулися обшуки у цивільних осіб і працівників державної прикордонної служби, які, ймовірно, сприяли депутату в незаконному перетину кордону", – ідеться в повідомленні.

Контекст:

25 січня 2022 року співробітники КП "Муніципальна варта" намагалися не пропустити нардепа Дмитрука і його помічників на засідання комісії Одеської міськради, яка мала розглядати відведення землі під санаторієм Держприкордонслужби "Аркадія". Дмитрук увірвався силою, перевернув столи й розкидав папери. Унаслідок сутички, за даними поліції, постраждало троє охоронців. Видання Odessit.ua повідомило, що травми також дістав 80-річний пенсіонер В'ячеслав Колін, який приніс документи на засідання комісії – він упав, а зламаний Дмитруком стіл повалився йому на ногу. Співробітники міськради викликали пенсіонеру "швидку". Пізніше Дмитрук заявив у Facebook, що він і його помічники "змусили поважати законні права одеситів і ЗМІ на участь у місцевому самоврядуванні".

5 жовтня 2023 року "Українські новини" повідомили, що Дмитрук і нардеп від "Слуги народу" Олександр Куницький побили людину в Києві. За словами постраждалого, він "просто стояв на вулиці", до нього підійшло двоє нардепів, почали знімати на камеру, звинувачувати, що він "десь працює", що він "шахрай", ображати, вимагати гроші, а потім і бити. Він заявив, що Куницький повалив його, а Дмитрук почав бити кулаками по обличчю. За версією Дмитрука, він разом із Куницьким прибув у бізнес-центр "Протасов" для перевірки роботи шахрайського колцентру. За його словами, чоловік із відео під час минулої перевірки цього колцентру також намагався спровокувати нардепів. Цього разу, за словами нардепа, його ціллю був мобільний телефон з інформацією.