Що далі зможе бити Україна, то ближчим буде справедливий мир – глава МЗС

Сибіга провів зустріч у Києві з Блінкеном і Леммі
Фото: mfa.gov.ua

Для захисту України потрібні сміливі дії всіх союзників щодо скасування будь-яких обмежень на використання західної зброї проти військових цілей у РФ. Про це 11 вересня у Києві під час переговорів із держсекретарем США Ентоні Блінкеном і главою британського МЗС Девідом Леммі заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, його цитує пресцентр відомства.

"Чим далі зможе бити Україна, тим ближчим буде справедливий мир. Вороги вільного світу не сумніваються, вони діють та створюють неприйнятні загрози для всієї Європи та Близького Сходу. У таких умовах не може бути сумнівів у рядах демократій. Маємо діяти сміливо", – зазначив Сибіга.

Він закликав союзників збільшити інвестиції в закупівлю української зброї для українських воїнів, посилити санкції проти РФ, а також проінформував Блінкена й Леммі про застосування Росією боєприпасів, які містять хімречовини.

Контекст:

Голова комітету із закордонних справ Палати представників Конгресу США Майкл Маккол наприкінці минулого тижня заявив в інтерв'ю журналістці видання Axios Джулігрейс Бруфке, що Блінкен із британським колегою везе до Києва дозвіл США завдавати ударів по країні-агресору Росії за допомогою далекобійної зброї, зокрема ракетами ATACMS.

Блінкен 11 вересня приїхав до Києва разом із Леммі. За інформацією Bloomberg, під час візиту Блінкен та Леммі планували тиснути на президента України Володимира Зеленського та його команду, щоб одержати докладну стратегію ударів західною зброєю по РФ, перш ніж дати на це дозвіл.

Після зустрічей із владою України держсекретар США розповів, що після повернення до Вашингтона передасть американському президенту Джо Байдену інформацію про те, що почув у Києві стосовно далекобійних ударів.

За даними The Guardian, Великобританія дозволить Україні бити по Росії ракетами Storm Shadow.