Чубаров назвав два чинники, які можуть свідчити про швидке вторгнення російських військ в Україну

Чубаров переконаний, що російські телеканали демонструють "шалений рівень остервеніння"
Фото: krymr.com
Голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров переконаний, що Росія може масштабно вторгнутися в Україну до 2022 року, як це прогнозували. Про це він написав 14 грудня у Facebook.

"Якщо взяти до уваги лише два фактори останнього часу – концентрацію російських військ біля кордонів України, шалений рівень остервеніння російських федеральних каналів щодо України, – то складається враження, що росіяни можуть і не зачекати до початку 2022 року", – вважає Чубаров.

22 листопада агентство Bloomberg повідомило, що згідно з інформацією, яку США передали своїм європейським союзникам, Росія, імовірно, планує вторгнення в Україну з боку Білорусі та окупованого Криму на початку 2022 року. За даними американської розвідки, до можливого вторгнення Росії можуть залучити до 100 тис. солдатів.

Контекст:

Одразу після анексії Криму 2014 року Росія розпочала збройну агресію на сході України. Бойові дії відбуваються між Збройними силами України з одного боку і російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької та Луганської областей, – з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, попри факти й докази, які надає Україна.

Навесні Росія нарощувала війська поблизу кордону з Україною та в окупованому Криму. Наприкінці жовтня американські ЗМІ почали повідомляти, що Росія знов стягує війська до кордону з Україною.

21 листопада начальник Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов заявив, що РФ готується до нападу на Україну наприкінці січня або на початку лютого, причому атака буде "набагато руйнівнішою, ніж будь-яка раніше". За оцінкою української розвідки, поблизу кордону зосереджено понад 90 тис. російських військовослужбовців.

У Кремлі назвали повідомлення про підготовку вторгнення "вкиданнями", заявили, що "Росія не збирається ні на кого нападати і не виношує жодних агресивних планів", і звинуватили Київ у підготовці до агресії "проти "ЛНР" і "ДНР". У МЗС України спростували дезінформацію РФ про нібито підготовку до військового нападу на Донбасі.

США та НАТО неодноразово закликали Росію до деескалації напруги на кордоні. 7 грудня президенти Росії та США Володимир Путін і Джо Байден провели двогодинну розмову за допомогою відеозв'язку. У Білому домі заявили, що Байден висловив "глибоке занепокоєння" Сполучених Штатів та їхніх європейських союзників у зв'язку з нарощуванням Росією сил навколо України. Байден попередив Путіна про "рішучі економічні та інші заходи" в разі вторгнення в Україну.

Путін під час розмови заявив, що НАТО робить спроби "освоєння" території України, і висунув вимогу стосовно "надійних, юридично зафіксованих гарантій", що НАТО не розширюватиметься на схід. У Білому домі зазначили, що Байден не пішов на поступки російській стороні щодо можливого вступу України до НАТО.

В опублікованому 13 грудня інтерв'ю італійській газеті La Repubblica Зеленський заявив, що кількість російських військ біля кордонів України після розмови Байдена з Путіним не скоротилася.