Данилюк заявив, що рішення Лондонського суду не враховує економічної та військової агресії РФ проти України

Данилюк: Ми з повагою ставимося до цього рішення
Фото: Олександр Данилюк / Oleksandr Danyliuk / Facebook

Росія здійснює економічну та військову агресію проти України з 2014 року, зазначив міністр фінансів України Олександр Данилюк.

Україна поважає рішення Високого суду Лондона про прискорений розгляд позову РФ до України про євробонди на $3 млрд, але вважає, що воно не враховує економічної та військової агресії з боку Росії щодо України. Про це на брифінгу заявив міністр фінансів України Олександр Данилюк, передає агентство "Інтерфакс-Україна".

"Щойно отримали рішення англійського суду щодо так званого російського боргу, яке не визнає позиції та аргументів України у цій справі. Ми з повагою ставимося до цього рішення, але обґрунтовано вважаємо, що таке рішення не враховує об'єктивних фактів економічної та військової агресії проти України та її народу, які Росія безперервно здійснює з 2014 року", – сказав він.

У Facebook Данилюк додав, що сьогоднішнє рішення суду є тільки "першим етапом".

"Україна отримала дозвіл судді на апеляцію. ... На наступних етапах процесу Україна продовжить послідовно відстоювати свою позицію та захищати державні інтереси", – заявив міністр. 

Сьогодні Високий суд Лондона ухвалив прискорений розгляд позову Російської Федерації до України у справі про євробонди на суму $3 млрд, відомій як справа про "борг Віктора Януковича".

Під час попередніх слухань, що відбулись у січні, Україна звинувачувала РФ у політичному тиску, яким супроводжувалося виділення грошей у 2013 році, коли президентом України був Віктор Янукович.

Погасити кредит треба було у грудні 2015 року. У листопаді 2015 року Україна завершила реструктуризацію державного та гарантованого боргу на суму $15 млрд. Залишилося невирішеним лише питання з російським боргом у зв'язку з відмовою Москви від реструктуризації.

Згідно з позовом, поданим в інтересах РФ компанією The Law Debenture Trust Corporation p.l.c. до Лондонського суду, Україна станом на 20 березня 2016 року повинна була повернути $3,137 млрд з урахуванням відсотків за несвоєчасну виплату боргу.