Данілов вважає, що обрання нового спікера Палати представників не вплине на отримання Україною допомоги від США

Між Україною та США як між партнерами "немає жодних таємниць", зазначив Данілов
Фото: Рада національної безпеки і оборони України / Facebook

Обрання нового спікера Палати представників США Майка Джонсона (Республіканська партія) для України є дуже позитивним сигналом, оскільки Конгрес почне повноцінно працювати. Про це 26 жовтня в ефірі національного телемарафону сказав секретар РНБО України Олексій Данілов. Відеозапис опубліковано на YouTube-каналі "Факти ICTV".

"Те, що стосується голосування, я більш ніж упевнений, що буде продовжена співпраця, буде продовжена допомога. Єдине, що заяви, які зробив спікер, – що вони хотіли б перевіряти ті гроші, ту допомогу, яку вони надають, – це абсолютно природна річ. Ми залюбки готові надати будь-яку інформацію відносно тієї допомоги, яку ми отримуємо, у тому числі й від Сполучених Штатів", – наголосив Данілов.

За його словами, між Україною та США як між партнерами "немає жодних таємниць".

"І я думаю, що це не вплине на наші відносини зі Сполученими Штатами, на отримання нами допомоги", – резюмував Данілов.

Контекст:

США виділили Україні понад $44,5 млрд на допомогу у сфері безпеки від початку правління адміністрації президента США Джо Байдена, включно із $43,9 млрд – від початку повномасштабного вторгнення Росії 24 лютого 2022 року, повідомили у Пентагоні 26 жовтня. Цього дня США виділили Україні черговий пакет військової допомоги на $150 млн.

20 жовтня Байден попросив у Конгресу США додаткове фінансування на суму приблизно $106 млрд, яке, зокрема, передбачає допомогу Україні ($61,4 млрд, найбільший пакет) та Ізраїлю ($14,3 млрд).

25 жовтня Палата представників у Конгресі США обрала новим спікером кандидата від Республіканської партії Джонсона, який відомий як прихильник експрезидента США Дональда Трампа і противник додаткової допомоги Україні.

Джонсон заявив 25 жовтня, що готовий обговорювати надання додаткової допомоги Україні.