Держава має допомагати підприємствам системно впроваджувати технології енергозбереження – експерт

Станіслав Зінченко: Це можуть бути державні гарантії чи компенсації відсотків за кредитами, узятих на екомодернізацію. Або податкові пільги
Фото: greendeal.org.ua
Якщо Україна зацікавлена реалізувати свої зобов'язання щодо Green Deal, вона має діяти, як країни Європи: не тільки вимагати, щоб підприємства поставили фільтри і впровадили водневі технології, але допомагати підприємствам системно впроваджувати технології енергозбереження чи перебудовувати основні виробничі процеси, заявив директор GMK Center Станіслав Зінченко.

Держава має надати допомогу українській промисловості в питаннях впровадження технологій екологічної модернізації, як це зробили в державах Європейського союзу, оскільки підприємства в Україні не мають ресурсів для таких змін, написав директор GMK Center Станіслав Зінченко в колонці на сайті Green Deal.

"Державні заходи мають чітко поділятися на дві категорії: підвищення енергоефективності та енергозбереження великих підприємств і всіх інших. Так роблять у всьому світі. Великі, енергомісткі підприємства, такі як паливно-енергетичний комплекс, металургія, хімія, целюлозно-паперова промисловість, цементна промисловість, завдають дуже великих збитків. Невеликі проєкти на кшталт заміни світильників на енергоефективні усі спокійно реалізують самостійно. Але для масштабної екомодернізації великі підприємства потребують допомоги держави. Ця допомога має бути у фінансових і податкових стимулах. Наприклад, це можуть бути державні гарантії чи компенсації відсотків за кредитами, взятими на екомодернізацію. Або податкові пільги", – зазначив він.

У країнах ЄС із 2000 року державним коштом профінансували понад тисячу проєктів на суму більше ніж €400 млрд, підкреслив Зінченко, зокрема це були витрати на промислову екологічну модернізацію.

"В Україні енергоефективність тісно пов'язана з декарбонізацією. Що менше умовне підприємство споживає електроенергії на тонну своєї продукції, то менше викидів СО2 воно продукує. Структура генерації в нас така, що електроенергія залишає великий карбоновий слід. Тому якщо держава зацікавлена реалізувати свої зобов'язання щодо Green Deal, вона має діяти, як у Європі. Не тільки говорити: "Завтра всі мають поставити фільтри і впровадити водневі технології". Ні! Вона має допомагати підприємствам системно впроваджувати технології енергозбереження чи перебудовувати основні виробничі процеси для зменшення енерговитрат на одиницю продукції", – написав експерт.

Федерація роботодавців України заявила, що ухвала екологічних законопроєктів №4167 та №3091, зареєстрованих у парламенті, може призвести до знищення цілих галузей промисловості і збільшити тиск на бізнес із боку чиновників.

Європейська бізнес-асоціація також закликала парламентаріїв доопрацювати екологічні законопроєкти.