"Діємо як одна команда". Кулеба оцінив відносини України та Польщі

Кулеба вважає, що динаміка відносин двох країн "дуже позитивна"
Фото: ЕРА
У відносинах України та Польщі "дуже позитивна" динаміка, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба в опублікованому 6 жовтня інтерв'ю "Укрінформу", записаному в Польщі, де проводили засідання "Люблінського трикутника".

"Загалом у нас зараз хороші відносини з Польщею, гарний контакт встановився між президентами України і Польщі. Є багато спільних питань, спільних успіхів. Я хочу відзначити нашу координацію з питань "Північного потоку – 2". У цьому контексті ми діємо як одна команда, і це дуже важливо", – сказав український дипломат.

Він нагадав про нещодавню зустріч прем'єр-міністрів, які "до цього не зустрічалися чотири роки".

"Вони проговорили економічний порядок денний. Тому динаміка дуже позитивна. Звичайно, є якісь проблемні питання, ми їх не боїмося проговорювати. Зокрема, під час зустрічі з міністром [закордонних справ Польщі] Збіґнєвом Рау я порушив питання вбивства громадянина України Дмитра Никифоренка", – пояснив Кулеба.

За його словами, Рау запевнив, що "польська влада налаштована на максимально чітке розслідування і судовий процес".

Також глава МЗС України розповів, що до кінця 2021 року відкриють консульство України у Вроцлаві.

"Генеральний консул уже визначений, команда вже є, у приміщенні висихає фарба, і ми відкриваємо генконсульство. Це обіцянка створити додаткову дипломатичну присутність для захисту українських громадян, яку я давав українському суспільству минулого року, і її буде виконано", – підкреслив Кулеба.

Контекст:

За словами Кулеби, за півтора року створено нові формати, спрямовані на зміцнення безпеки, свободи та процвітання України, а також регіону між Балтійським і Чорним морями. Серед них – "Люблінський трикутник" з Польщею і Литвою.

Кулеба зазначав, що "нові альянси України є відповіддю на політичні та безпекові виклики в регіоні". "Вони зміцнюють нашу національну безпеку і безпеку регіону вже сьогодні", – підкреслював глава МЗС України.

Раніше, 9 вересня, прем'єр-міністр України Денис Шмигаль запропонував прем'єру Польщі Матеушу Моравецькому проводити регулярні зустрічі глав урядів країн "Люблінського трикутника" – України, Польщі та Литви.