Для швидкого врегулювання проблеми дефіциту нарощування атомної енергетики є абсолютно раціональним рішенням – спецпредставниця США

Пенні Пріцкер: У довгостроковій перспективі український уряд самостійно вирішуватиме, у який спосіб вироблятиме електроенергію
Фото: EPA

Щоб швидко врегулювати проблему з генерацією електроенергії, Україні варто нарощувати атомну енергетику, заявила спецпредставниця США з питань економічного відновлення України Пенні Пріцкер під час візиту в Україну 29 липня. Про це повідомило агентство "РБК-Україна".

"У довгостроковій перспективі український уряд самостійно вирішуватиме, яким чином вироблятиме електроенергію. Але для швидкого вирішення проблеми нарощування атомної енергетики є абсолютно раціональним рішенням, нарівні з іншими зусиллями, які докладають наші партнери", – сказала Пріцкер.

Спецпредставниця США зазначила, що атомна енергетика становить зараз 50% від усього обсягу генерації України.

Контекст:

Хмельницька АЕС розташована на території Хмельницької області в місті Нетішин. Її будівництво почали 1981 року, ідеться на сайті "Енергоатому". На електростанції працює два ядерні реактори, під'єднані 1987-го й 2004 року. Їхня сумарна потужність – 2000 МВт.

За проєктом на станції мало бути чотири блоки. "На зараз майданчик АЕС залишається найбільш перспективним для розширення об'єктів української атомної енергетики. Найперспективніша українська АЕС з погляду реалізації експортного потенціалу України на європейському енергоринку", – зазначили в "Енергоатомі".

Кабінет Міністрів України 2 квітня 2024 року схвалив розроблений Міністерством енергетики проєкт закону України "Про розміщення, проєктування та будівництво енергоблоків №3 і №4 Хмельницької атомної електричної станції". В уряді повідомили, що будівництво двох атомних енергоблоків збільшить виробництво електроенергії на 16 226 млн кВт-год/рік, а відпуск – на 15 415 млн кВт-год/рік.

Зараз проєкт закону – на розгляді в парламенті.