Кушнірук: Жупанин, який зараз невдоволений добудовою Хмельницької АЕС, у 2020 році лобіював відновлення імпорту електроенергії з Росії

Жупанин критикує проєкт добудови Хмельницької АЕС
Фото: slovoidilo.ua

Кожен лобіст імпорту електроенергії з Росії є пособником російської агресії проти України й може мати зв'язки з російськими спецслужбами. Так голова експертної ради Українського аналітичного центру, економіст Борис Кушнірук прокоментував у своєму Facebook критику з боку нардепа від "Слуги народу" Андрія Жупанина будівництва нових енергоблоків Хмельницької АЕС.

"Бачу, уже дехто в соцмережах прокоментував той факт, що Андрій Жупанин, один із парламентських "слуг народу", зараз висловлює незадоволення відновленням робіт по добудові Хмельницької АЕС, – написав Кушнірук. – Зараз хочу зробити лише невеличку репліку саме в контексті піар-активності пана Жупанина. У 2020 році саме цей народний депутат був активним лобістом відновлення імпорту електроенергії з Росії".

Він нагадав, що на той момент, враховуючи російську агресію, захоплення Криму й частини території Донбасу, уже діяла заборона імпорту електроенергії.

"Але ті зусилля цього пана не пройшли дарма. У 2021 році, за один рік до повномасштабного вторгнення, Україна імпортувала електроенергію на $87,3 млн, 75% з якої йде формально з Білорусі, але фактично – з Росії. Причому слід враховувати, що всі більш-менш значущі види експортної продукції з Росії, а також Білорусі, яка вже протягом багатьох років знаходиться під повним контролем Кремля, контролювалися й погоджувалися російськими спецслужбами. Бо ті, хто займався їхнім імпортом в Україну, напряму або через посередників ставали важливими агентами впливу Росії, а нерідко й повністю завербованими агентами", – підкреслив експерт.

За словами Кушнірука, кожен, хто лобіював імпорт електроенергії чи бітуму з Росії й Білорусі, є пособником російської агресії проти України й кожен із них із великою ймовірністю мав і має прямі чи опосередковані зв'язки з російськими спецслужбами.

"До речі, днями вже зауважував, що, не досягнувши своєї цілі – повної ліквідації української незалежності, – російські спецслужби і їхня агентура в Україні вже почали активну діяльність по просуванню думок, які б максимально ослабили співпрацю України із західними партнерами й обмежили присутність західних стратегічних бізнес-партнерів. До яких відноситься й американська компанія Westinghouse Electric, яка є стратегічним партнером НАК "Енергоатом", – написав економіст.

Контекст:

11 квітня на Хмельницькій АЕС розпочали проєкт будівництва нових енергоблоків ХАЕС-5 і ХАЕС-6 за американською технологією АР1000. Створення двох нових енергоблоків – спільний проєкт українського "Енергоатому" й Westinghouse Electric Company (США). 

17 грудня 2023 року Міненерго України повідомило про підписання з Westinghouse Electric Company угоди про закупівлю обладнання для будівництва енергоблока №5 на ХАЕС. Галущенко говорив, що після будівництва нових блоків Хмельницька АЕС стане найпотужнішою в Європі.

12 квітня Кабмін схвалив законопроєкт про початок будівництва.

Жупанин повідомив, що наступного тижня Рада буде розглядати законопроєкт, повʼязаний із розвитком Хмельницької АЕС, і що він не підтримує його й не буде голосувати за документ.