До IT-коаліції на підтримку України долучилася Іспанія

Іспанія стала 13-м участником IT-коаліції
Фото: Міністерство оборони України / Facebook

Кількість країн – учасниць ІТ-коаліції, метою якої є підтримка Міністерства оборони України і Збройних сил України у сфері ІТ, зв'язку та кібербезпеки, зросла до 13. Про це 7 вересня проінформувало Міноборони України за підсумками 24-го засідання контактної групи з питань оборони України у форматі "Рамштайн".

"У рамках зустрічі [...] Іспанія підписала декларацію про наміри й таким чином доєдналася до ІТ-коаліції. Це вже 13-та країна-партнер, що входить у спеціальну групу з підтримки України у сфері ІТ, зв'язку та кібербезпеки", – ідеться в повідомленні.

Заступниця міністра оборони України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко назвала "чудовою" новину про приєднання Іспанії.

"Долучення до IT-коаліції – чудова новина, як і те, що все більше країн хочуть допомогти, щоб Україна стала більш технологічною і мала всі можливості для розгортання будь-яких цифрових рішень, які даватимуть відчутний результат в українському війську," – вважає вона.

За даними Міноборони України, у межах ІТ-коаліції вдалося зібрати фінансових і матеріальних внесків уже на понад €70 млн.

Станом на 14 лютого учасниками IT-коаліції було 10 країн.

Контекст:

ІТ-коаліція – це спеціальна група держав у межах контактної групи з питань оборони України (формат "Рамштайн") під керівництвом Естонії та Люксембургу.

Внески в ІТ-коаліцію зробили, зокрема Естонія (€500 тис.) і Люксембург (€10 млн), а матеріальну допомогу у вигляді ліцензій і обладнання передали Литва і Латвія, інформували в Міноборони України 27 січня. У відомстві також повідомили про приєднання до ініціативи Нідерландів, які зробили внесок у розмірі €10 млн.

2 лютого відбулося перше засідання керівної групи ІТ-коаліції.