До Києва приїхала тимчасова повірена США Крістіна Квін. Посольство США роботу поки що не відновлює

Коли посольство США у Києві запрацює повноцінно, наразі невідомо
Фото: depositphotos.com
До Києва 8 травня приїхала тимчасова повірена у справах США в Україні Крістіна Квін. Про це вона повідомила на сторінці посольства США у Facebook.

"Щойно приїхала до Києва! Рада повернутися сюди на День Перемоги у Європі. Слава Україні! Ми – разом з Україною", – написала Квін.

Журналістка The Wall Street Journal Вівіан Салама опублікувала відео приїзду Квін та інших представників США до посольства.

Деякі ЗМІ повідомили, що посольство США відновлює роботу в Києві, але Салама уточнює, що це не так. "Це не постійний переїзд назад до Києва. Офіційні особи приїхали, щоб разом з українськими чиновниками вшанувати День Перемоги у Європі", – написала вона.

Посольство США у Києві й далі планує поновлення діяльності, повідомив у Twitter державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Наша тимчасова повірена у справах Крістіна Квін та невелика група дипломатів вирушили сьогодні до Києва для проведення дипломатичних заходів, поки ми продовжуємо планувати поновлення діяльності посольства США в Україні. Чудово бачити їхнє прибуття до Києва", – написав Блінкен.

2 травня Квін говорила, що посольство США, можливо, повернеться до Києва до кінця травня. "Ми плануємо спочатку їздити з Польщі до України, потім кілька тижнів залишатися у Львові, а до кінця місяця, сподіваємось, буде можливість переїхати до Києва", сказала вона на брифінгу у Львові.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

США евакуювали свою дипмісію з Києва перед масштабним вторгненням в Україну російських військ, що розпочалося 24 лютого. Столицю України в той період покинули майже всі іноземні дипломати, зараз багато хто з них уже повернувся.

Посольство США в Києві може відновити роботу в найближчі кілька тижнів, говорив 25 квітня державний секретар США Ентоні Блінкен. Це підтвердив президент України Володимир Зеленський під час відеозвернення того ж дня вранці.

Тимчасовою повіреною у справах США є Крістіна Квін, але постійного посла Сполучених Штатів в Україні немає з травня 2019 року, коли на тлі скандалу з тиском американського посольства на Генпрокуратуру України, який нібито був, тодішній президент США Дональд Трамп відкликав Марі Йованович.

31 січня 2022 року ЗМІ повідомляли, що президент Сполучених Штатів Джо Байден визначився з претендентом на посаду нового посла США в Україні – це Бріджит Брінк, яка зараз є головою американської дипмісії у Словаччині. Її кандидатуру схвалила Україна.

25 квітня Байден підтвердив намір призначити Брінк амбасадоркою США в Україні.