Зеленський вважає, що візит Байдена до України став би важливим сигналом

Байден говорив про готовність відвідати Україну ще 14 квітня
Фото: EPA

Візит президента США Джо Байдена в Україну був би важливим сигналом, американському лідерові потрібно побачити наслідки російського вторгнення. Про це заявив президент України Володимир Зеленський в інтерв'ю Fox News, фрагмент якого було опубліковано 7 травня.

"Це важливо. Я думаю, це дуже важливо. На нашу думку, думку нашого суспільства, президент Байден – це президент найбільшої демократичної цивілізації. Ще це наші стратегічні партнери. Це був би потужний сигнал", – сказав Зеленський.

Президент вважає, що такий візит був би вигідним і самому Байдену.

"Я думаю, це було б дуже добре для нього [Байдена]. Тому що США підтримують нас, він – президент країни, яка нас підтримує. Я думаю, що було б добре для нього бути тут. Якщо це можливо, я не знаю", – сказав Зеленський.

Байден говорив про готовність відвідати Україну ще 14 квітня. Тоді ж прессекретарка Білого дому Джен Псакі заявила, що поки що планів підготування поїздки президента США в Україну немає.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

Після початку вторгнення Росії Зеленський 16 березня запрошував "усіх друзів України" відвідати столицю, хоч це й небезпечно. До цієї заяви президента Київ 15 березня відвідали прем'єр-міністри Польщі, Чехії та Словенії (Матеуш Моравецький, Петро Фіала та Янез Янша), потім – 25 березня – спікери парламентів Литви, Латвії та Естонії (Вікторія Чмілітє-Нільсен, Інара Мурнієце та Юрі Ратас).

1 квітня Київ відвідала президентка Європарламенту Роберта Метсола, 8 квітня до столиці прибули прем'єр-міністр Словаччини Едуард Геґер, а також глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн та верховний представник Європейського союзу з питань закордонних справ та політики безпеки Жозеп Боррель.

9 квітня відвідав Київ прем’єр-міністр Великобританії Борис Джонсон, водночас його візиту не анонсували. Того самого дня у Києві побував канцлер Австрії Карл Негаммер.

13 квітня Україну відвідали президенти Польщі, Литви, Латвії та Естонії – Анджей Дуда, Гітанас Науседа, Егілс Левітс та Алар Каріс.