Другий фігурант справи Стерненка заявив, що його змушували свідчити проти активіста

Стерненку (ліворуч) і Демчуку (праворуч) дали по сім років в'язниці
Фото: dumskaya.net
До другого фігуранта справи активіста Сергія Стерненка Руслана Демчука 2 березня прийшли невстановлені особи, які відрекомендувалися співробітниками поліції, і висунули йому вимогу свідчити проти Стерненка. За словами Демчука, за це йому обіцяли змінити запобіжний захід.

Другого фігуранта справи одеського активіста Сергія Стерненка Руслана Демчука намагалися змусити свідчити проти активіста. Про це сам Демчук розповів адвокатам Стерненка, ідеться на Facebook-сторінці юридичної компанії "Міллер".

Захисники повідомили, що 2 березня до них звернулися адвокати Демчука. Під час конфіденційної бесіди з адвокатом компанії "Міллер" Демчук особисто повідомив, що 2 березня приблизно об 11.00 невстановлені особи, які відрекомендувалися співробітниками управління поліції, відвідали його в Одеському СІЗО і вимагали дати свідчення проти Сергія Стерненка. За це обіцяли змінити запобіжний захід за допомогою впливу на прокурора.

"Після отримання цієї інформації ми невідкладно ініціювали застосування до Руслана Демчука заходів безпеки у вигляді переведення в окрему камеру", – повідомили юристи.

Адвокати також скерували заяву про злочин за ч. 1 ст. 373 Кримінального кодексу України (примушення давати свідчення).

Стерненка 23 лютого визнали винуватим у справі про викрадення ексдепутата Комінтернівської райради Одеської області Сергія Щербича. Його засудили до семи років і трьох місяців в'язниці з арештом половини всього майна. Такий самий строк дали й іншому фігуранту справи Русланові Демчуку. Обох заарештували в залі суду.

Справу, у якій фігурує Стерненко, розслідували із 2015 року. Його і Демчука заарештовували, але згодом випускали під заставу.

Стерненко заперечує причетність до інциденту. Активіст писав у Facebook 17 лютого 2021 року, що єдиний доказ у справі – свідчення Щербича. За даними прокуратури, у справі фігурують також протоколи огляду місця події та судові експертизи. Захист Стерненка наполягав, що їх провели із численними порушеннями. Зокрема, до слідчого експерименту слідчі залучили свідка, імені якого не назвали і не викликали на слухання в суді, будинок Стерненка обшукували без присутності адвоката, а експертизу шумового пістолета, за словами адвокатів, провели некоректно, писав "Бабель".

Після арешту Стерненка в кількох містах України провели акції протесту, зокрема в Одесі, Житомирі та Києві під Офісом президента. На Банковій протести закінчилися сутичками із правоохоронцями. Поліція затримала 17 учасників протесту, щонайменше сімох людей було травмовано. Опіки очей дістало 27 поліцейських і нацгвардійців.

27 лютого в Києві знову відбувся мітинг на підтримку активіста. Його провели без порушень. "Учасники масових заходів поводилися чемно, людяно, неагресивно", – зазначив заступник глави МВС Антон Геращенко.