Дубінський заявив, що його підтримало "приблизно 60" нардепів від "Слуги народу", але проти виключення парламентарія із фракції проголосувало лише 29

Дубінський вважає "чистим фарсом" голосування за його виключення із фракції
Фото: sluga-narodu.com

Більше ніж 80% членів парламентської фракції "Слуга народу" проголосувало за виключення народного депутата від "Слуги народу" Олександра Дубінського з її складу. Сам Дубінський заявив, що попросив залишатися в монобільшості колег по фракції, які його підтримали.

Народний депутат від "Слуги народу" Олександр Дубінський після того, як офіційно оголосять про його виключення з фракції, буде позафракційним.

Про це він заявив після засідання фракції, на якому оголосили результати голосування за його виключення зі складу монобільшості, пише "Інтерфакс-Україна".

Дубінський сказав, що закликав колег по фракції, які підтримали його в цій ситуації, не виходити з монобільшості.

"Я звернувся прямо до колег тих, які до мене зверталися зі словом підтримки, це приблизно 60 осіб, я попросив їх залишатися у фракції", – заявив він, зазначивши, що на виключення його з фракції "були витрачені великі зусилля".

Голосування фракції Дубінський назвав "чистим фарсом".

"Пройдені всі червоні лінії фракцією, ми побачили справжні обличчя політичних акторів і в Офісі президента, і в українському парламенті. Ми прекрасно розуміємо, що це – маніпулятивний результат, який був необхідний конкретним людям для отримання конкретних дивідендів, саме політичних, і для вирішення своїх власних проблем", – цитує його "Українська правда".

За виключення Дубінського проголосувало 198 із 246 нардепів від "Слуги народу" (80,5% членів фракції). Як уточнив голова фракції Давид Арахамія, проти було 29 депутатів, 19 не визначилися. Арахамія вже підписав повідомлення про виключення Дубінського зі складу монобільшості і 2 лютого має намір передати його спікеру парламенту Дмитрові Разумкову.

25 січня відбулося засідання парламентської фракції "Слуга народу", на якому президент України Володимир Зеленський, за даними ЗМІ, двічі пропонував Дубінському вийти з її складу, але той не погодився. Між президентом і нардепом сталася суперечка, писала "Українська правда".

1 січня США занесли Дубінського до санкційного списку. Під санкції також потрапили колишній прокурор Генпрокуратури України Костянтин Кулик, бізнесмен-утікач, екснардеп Олександр Онищенко, колишній український дипломат і політолог Андрій Теліженко.

За повідомленнями мінфіну США, ці фізособи пов'язані з народним депутатом України Андрієм Деркачем, щодо якого США ввели санкції у вересні 2020 року "за спроби вплинути на президентські вибори у США 2020 року".

22 січня Дубінський повідомив, що Monobank запропонував закрити його рахунки. Виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк говорила в інтерв'ю "Українській правді", що особи, проти яких вводить санкції мінфін США (список OFAC), автоматично потрапляють "у систему фінансового моніторингу всіх банків цивілізованого світу". Нацбанк України попередив банки про ризики співпраці з Дубінським.

Дубінський заперечує, що спільно з Деркачем намагався вплинути на президентські вибори у США 2020 року. Він скаржився на тиск і наклеп із боку Центру протидії корупції (громадська організація зверталася до мінфіну США із закликом ввести санкції проти нардепа).

Деркач у травні, червні, липні та вересні опублікував чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, було опубліковано нібито записи розмов із президентом РФ Володимиром Путіним і новообраним президентом США Джо Байденом.

На записах люди з голосами, схожими на голоси Порошенка та Байдена, зокрема, обговорювали відставку тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна й одержання Києвом кредитних гарантій від США на суму $1 млрд. Деркач вважає, що Байден міг чинити тиск на керівництво України.