Дубінський збирається паралельно рахувати голоси нардепів від "Слуги народу" щодо його виключення із фракції

Дубінський потрапив до санкційного списку США
Фото: Александр Дубинский / Facebook
Керівництво фракції "Слуги народу" грубо і з особливим цинізмом порушило чинне положення про спеціальні процедури виключення члена фракції з її складу, вважає народний депутат України Олександр Дубінський.

Народний депутат України Олександр Дубінський вирішив паралельно порахувати голоси депутатів, які проголосували за його виключення із фракції "Слуга народу". Своїми планами він поділився на сторінці у Facebook 30 січня.

"Країна і виборці мають знати імена тих, хто підтримує механізм брехливих доносів в іноземні держави як механізм незаконного впливу на українську владу", – заявив він.

Дубінський вважає, що "це питання суб'єктності країни та її влади, яку обирають українці". Відповідні листи надіслали всім депутатам фракції "Слуга народу" електронною поштою і системою електронного документообігу.

У заяві членам "Слуги народу" Дубінський зазначив, що керівництво фракції "навмисно, грубо і з особливим цинізмом і зухвалістю" порушило чинне положення про спеціальні процедури виключення члена фракції з її складу.

"Із метою встановлення об'єктивних результатів прошу вас повідомити мені до 16.00 1 лютого 2021 року про вашу позицію щодо виключення мене із фракції", ідеться в тексті заяви.

У разі відсутності відповіді Дубінський автоматично порахує це як голос за його виключення. Нардеп пообіцяв оприлюднити результати поіменного голосування.

Пізніше він пояснив, навіщо він разом зі своєю юридичною командою організував паралельний підрахунок голосів.

"А) для того, щоб поіменно знати тих депутатів, які не порушили присяги на вірність українському народу і всупереч усьому захищають президента від аферистів сорос-пінчучат; Б) щоб дістати від інших чітку відповідь про те, за що народного депутата, обраного громадянами України у мажоритарному окрузі, намагаються виключити із фракції "Слуга народу", зазначив Дубінський у Facebook.

Фракція "Слуга народу" у Верховній Раді на засіданні 1 лютого збирається визначитися з питанням виключення Дубінського зі своїх лав.

11 січня США занесли Дубінського до санкційного списку. Під санкції також потрапили колишній прокурор Генпрокуратури України Костянтин Кулик, бізнесмен-утікач, екснардеп Олександр Онищенко, колишній український дипломат і політолог Андрій Теліженко.

За повідомленнями мінфіну США, ці фізособи пов'язані з народним депутатом України Андрієм Деркачем, щодо якого США ввели санкції у вересні 2020 року "за спроби вплинути на президентські вибори у США у 2020 році".

22 січня Дубінський повідомив, що Monobank запропонував закрити його рахунки. Виконавча директорка Центру протидії корупції Дар'я Каленюк говорила в інтерв'ю "Українській правді", що особи, проти яких вводить санкції мінфін США (список OFAC), автоматично потрапляють "у систему фінансового моніторингу всіх банків цивілізованого світу". Нацбанк України попередив банки про ризики співпраці з Дубінським.

Дубінський заперечує, що спільно з Деркачем намагався вплинути на президентські вибори у США у 2020 році.

Деркач у травні, червні, липні і вересні опублікував чотири партії записів нібито телефонних переговорів п'ятого президента України Петра Порошенка, які той вів у 2015–2016 роках із різними політиками. Зокрема, було опубліковано нібито записи розмов із президентом РФ Володимиром Путіним і новообраним президентом США Джо Байденом.

На записах люди із голосами, схожими на голоси Порошенка і Байдена, зокрема, обговорювали відставку тодішнього генерального прокурора Віктора Шокіна та отримання Києвом кредитних гарантій від США на суму $1 млрд. Деркач вважає, що Байден міг тиснути на керівництво України.

25 січня 2021 року відбулося засідання парламентської фракції "Слуга народу", на якому президент України Володимир Зеленський запропонував Дубінському вийти з її складу, але той не погодився.

Дубінський скаржився на тиск і наклеп із боку Центру протидії корупції (громадська організація зверталася до мінфіну США із закликом ввести санкції проти нардепа).