Екскоординатор санкційної політики Держдепу Фрід: Безпека починається вдома. Якщо Україна розвиватиметься – США її підтримають

Фрід: Є виклики і проблеми, які не стосуються тиску Кремля, – нерозв'язані питання трансформації України
Фото: ЕРА
На сьогодні список викликів і небезпек для України не вичерпується кремлівською агресією – їй необхідно пройти шлях, який покоління тому пройшли країни Балтії та Польща, вважають американські дипломати. Про це йшлося сьогодні на Київському безпековому форумі. Трансляцію вели на каналі форуму в YouTube.

Заступник помічника держсекретаря США з європейських та євразійських відносин Джордж Кент зазначив, що Росія у своїх діях не обмежується нарощенням озброєнь біля кордонів України.

"Кампанія з дезінформації, яку організовує Росія, активізація тітушок у Харкові, блокування Чорного моря, кібератаки, витіснення торговельних кораблів біля Маріуполя – усе це окреслює загальний спектр дій РФ проти України. Усі ми, й українці, й американці, маємо розглядати безпеку комплексно – це не тільки кількість військових, літаків чи танків. Ми маємо розуміти широкі наміри РФ стосовно України – підірвати її успіх", – підкреслив Кент.

Колишній координатор санкційної політики Держдепартаменту США Деніел Фрід погодився з ним у тому, що Кремль організовує два вектори тиску на Україну – зовні і зсередини.

"Але є виклики і проблеми, які не стосуються тиску Кремля, – нерозв'язані питання трансформації України... Це критичні виклики", – заявив Фрід.

За його словами, російська агресія буде "довготривалою" проблемою, оскільки президент РФ Володимир Путін не зупиниться. Проте Україна має розв'язати і внутрішні проблеми та пройти шлях, який покоління тому пройшли країни Балтії й Польща.

"Патріоти захистили Україну від російської агресії ще 2014 року, і це дало українцям час запустити розвиток країни. Безпека починається вдома. Якщо Україна стане багатшою, якщо буде забезпечено верховенство права, якщо ви позбудетеся контролю олігархів, Україна розвиватиметься – і як республіканці, так і демократи підтримають Україну", – пообіцяв Фрід.

Він підкреслив, що адміністрація нинішнього президента США Джо Байдена і сам Байден добре розуміють Україну й готові допомагати їй. Фрід упевнений також, що США не самотні в цьому – він зазначив, що весь англомовний світ висловлює підтримку Україні.

Контекст:

Байден став главою Білого дому 20 січня 2021 року.

Його адміністрація послідовно підтримує Україну. Байден після інавгурації неодноразово висловлював свою підтримку суверенітету і територіальної цілісності України, зокрема в розмові з президентом РФ Володимиром Путіним, на Мюнхенській конференції й у День спротиву окупації Криму.