Екскоординатор санкційної політики Держдепу Фрід: Для Байдена Україна не є дивною, екзотичною, незначною країною. Він розуміє її стратегічне значення

Байден вступив на посаду президента США 20 січня
Фото: ЕРА
Президент США Джо Байден підтримував Україну, коли ще був віцепрезидентом, розповів у інтерв'ю головній редакторці видання "ГОРДОН" Олесі Бацман американський дипломат, колишній координатор санкційної політики Держдепартаменту США Деніел Фрід.

"Я працював тоді з Байденом щодо деяких питань і хочу сказати, що у нього є своя незалежна база знань. Україна для нього не є дивною, екзотичною, незначною країною. Він розуміє її стратегічне значення", – сказав він.

Фрід зазначив, що всі президенти США, крім Дональда Трампа, підтримували незалежність, суверенітет і європейське розташування України.

"Повторюю – усі. Джордж Буш – молодший підтримав план дій щодо членства України та Грузії в НАТО, хоча він знав, що це буде важко. Він це робив, тому що підтримував свободу України, він підтримував Помаранчеву революцію. Барак Обама почав із перезавантаження з Путіним. Тобто з Медведєвим, але потім усе одно виявилося, що з Путіним. Імовірно, це було помилкою, але це був почесний провал, тому що він зазнав невдачі, тільки коли Путін вторгся в Україну", – додав він.

Війна з Росією, багатий Путін, агенти Кремля, Байден. Інтерв'ю Бацман із колишнім координатором санкційної політики Держдепу Фрідом. Відеоверсія інтерв'ю

Відео: Алеся Бацман / YouTube

Контекст:

Байден вступив на посаду президента США 20 січня. Його адміністрація послідовно підтримує Україну. Байден після інавгурації неодноразово висловлював свою підтримку суверенітету і територіальній цілісності України, зокрема в розмові з президентом РФ Володимиром Путіним, на Мюнхенській конференції та в День спротиву окупації Криму.

Послідовно підтримує Україну і держсекретар США Ентоні Блінкен. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба став одним із перших, із ким він провів переговори після вступу на посаду.