Експертиза підтвердила підроблення в Раді тексту законопроєкту №2524, із цим можуть бути пов'язані Гетманцев, Железняк та Разумков – ЗМІ

Агентство "РБК-Україна" дістало у своє розпорядження результати експертизи
Фото: unn.com.ua
Агентство "РБК-Україна" стверджує, що в розпорядженні редакції є результати експертизи Київського науково-дослідного інституту судових експертиз (КНДІСЕ), які підтвердили, що керівництво податкового комітету Верховної Ради навмисне підробило текст законопроєкту №2524 про внесення змін до Податкового кодексу. Ідеться, зокрема, про поправку, яка скасовує книги доходів для фізосіб-підприємців та переводить ФОП на помісячну звітність через реєстратори розрахункових операцій.

Проведення експертизи ініціювали члени цього комітету – народні депутати від "Європейської солідарності" Ніна Южаніна, від "Батьківщини" – Антон Яценко та від "Слуги народу" – Олександр Качура.

"Зокрема, вони стверджують, що голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики [нардеп від "Слуги народу"] Данило Гетманцев, його перший заступник [голова фракції "Голос"] Ярослав Железняк, а також на той час голова Верховної Ради Дмитро Разумков в остаточний текст законопроєкту, який ухвалили в цілому й передали на підпис президенту (закон 786-IX від 14 липня 2020 року), додали норми, викладені в поправці 85 Гетманцева – повне скасування книги доходів і видатків та перехід на облік доходів ФОП у паперовому або електронному вигляді в помісячному розрізі. У сесійній залі Ради цієї поправки не підтримали", – ідеться в публікації.

Автори звернення заявили, що ці норми руйнують спрощену систему оподаткування.

"Це означає, що податкові органи повністю втрачають контроль за доходами підприємців, а єдиним способом контролю стане тотальне встановлення реєстраторів розрахункових операцій (РРО) незалежно від виду діяльності, – ідеться в пояснювальних матеріалах. – Прихильниками такої руйнівної політики є зацікавлені в постачанні касових апаратів представники великих імпортерів-виробників, які публічно підтримували дії голови комітету".

За фактом підроблення тексту законопроєкту Державне бюро розслідувань відкрило кримінальне провадження №4202000000001990, пише агентство.

"Крім того, автори записки додають, що раніше на той момент спікер Разумков [ініціював] розслідування цієї ситуації, однак залучав до нього свідомо зацікавлених представників податкового комітету. Саме тому нардепи Южаніна, Яценко й Качура самостійно звернулися в КНДІСЕ, де експерти фактично підтвердили службове підроблення", – стверджує "РБК-Україна".

Контекст:

20 грудня 2019 року Верховна Рада України в першому читанні підтримала законопроєкт №2524, який скасовує обов'язкову реєстрацію книги обліку доходів для фізосіб-підприємців. 14 липня 2020 року закон було ухвалено в цілому, президент його підписав 5 серпня.

8 серпня 2020 року документ набув чинності за номером 786-IX.