"Емоціям точно варто охолонути". Зеленський заявив, що жодні політичні миттєвості не зможуть зіпсувати відносини між Польщею та Україною

Свобода і благо українського та польського народів і перемога над спільним російським ворогом – понад усе, зазначив Зеленський
Фото: president.gov.ua
Україна цінує підтримку Польщі й не дасть зіпсувати відносини між українським та польським народами. Про це 1 серпня у Twitter заявив президент України Володимир Зеленський.

Наприкінці липня в ефірі польського суспільного телебачення держсекретар канцелярії президента Польщі, глава бюро з міжнародної політики Марцін Пшидач у контексті ситуації з блокуванням експорту українського зерна заявив, що Україна "дістала справді велику підтримку від Польщі" і їй "варто було б почати цінувати роль, яку Польща відіграла для України протягом останніх місяців та років". В ОПУ відповіли, що такі заяви не відповідають рівню "союзницьких і братніх відносин між країнами".

1 серпня у МЗС України запросили посла Польщі в Києві Бартоша Ціхоцького. Йому вказали, що заяви про нібито невдячність українців за допомогу Польщі не відповідають дійсності і є неприйнятними, наголосив спікер зовнішньополітичного відомства Олег Ніколенко.

Того самого дня у МЗС Польщі викликали посла України у Варшаві Василя Зварича "у зв'язку із заявами представників української влади".

"Ми не дамо жодним політичним миттєвостям зіпсувати відносини між українським і польським народами, а емоціям точно варто охолонути. Свобода й благо наших народів, цінності нашої Європи та перемога над спільним російським ворогом – понад усе", – написав Зеленський у Twitter.

Він зазначив, що Україна бореться "за свободу свою та всієї Європи", і висловив подяку "кожному народу, який допомагає".

"Надзвичайно цінуємо історичну підтримку Польщі, яка разом із нами стала справжнім щитом Європи – від моря до моря. І жодної тріщинки в цьому щиті бути не може, – вказав Зеленський. – Ми в Європі вміємо об'єднуватися та захищати наші цінності пліч-о-пліч, незважаючи на жодні сезони та настрої, політичні течії та особисті амбіції. Але зараз бачимо різні сигнали, що політика подекуди намагається бути вище єдності, а емоції – вище фундаментальних інтересів народів".

Контекст:

28 квітня Єврокомісія досягла угоди з Польщею, Болгарією, Угорщиною, Румунією та Словаччиною щодо імпорту української агропродукції в ЄС. Із 2 травня до 5 червня діяла заборона на вільний обіг української пшениці, кукурудзи, ріпаку та насіння соняшнику в цих п'яти країнах. 5 червня її продовжили до 15 вересня.

Ембарго ввели через те, що фермери з Польщі та інших країн виходили на акції протесту. Аграрії скаржилися, що українське зерно осідає у країнах і його не експортують далі, через що різко впали закупівельні ціни на зернові.

19 липня міністри сільського господарства Польщі, Румунії, Болгарії, Угорщини та Словаччини зустрічалися у Варшаві (Польща) для обговорення імпорту сільгосппродукції з України. Вони вважають, що ембарго на ввезення продукції з України необхідно продовжити до кінця року. Станом на зараз воно має закінчитися 15 вересня.

Прем'єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький заявив, що якщо ЄС не збереже заборони на імпорт зерна з України в ці п'ять країн після 15 вересня, її буде введено в односторонньому порядку. Водночас транзит українського продовольства через ці країни триватиме, підкреслив Моравецький.

Перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко 19 липня заявила, що Україна може застосувати дзеркальні заходи, якщо ЄС продовжить заборону на імпорт української агропродукції до Польщі, Угорщини, Словаччини, Болгарії та Румунії.

Прем'єр-міністр України Денис Шмигаль закликав Польщу відкрити кордони для експорту українського зерна.