Фесенко заявив, що Байден не відмовлявся від зустрічі із Зеленським через зміну керівництва НАК "Нафтогаз"

Володимир Фесенко: Швидше за все, це – банальний і примітивний піар лобістів Коболєва
Фото: Nick Davydiuk / Facebook
Новини про відмову президента США Джо Байдена зустрічатися у Вашингтоні з президентом України Володимиром Зеленським нібито через зміну керівника "Нафтогаз України"  це піар і маніпуляція з боку ексголови НАК Андрія Коболєва. Таку думку в коментарі "РБК-Україна" висловив керівник Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"Інформація з'явилася сьогодні вранці, і там мова про те, що було раніше, там говориться – нібито готувалася зустріч у Вашингтоні. Але Вашингтон не може просто так організувати візит. Зустріч на такому рівні з робочим візитом узгоджується набагато раніше, підготовка та узгодження зустрічі займає кілька місяців. Якщо дивитися за хронологією – зміна керівництва НАК "Нафтогаз" відбулася в кінці квітня, а зустріч Байдена і [президента РФ Володимира] Путіна узгоджена була в кінці травня, і після цього почалося обговорення майбутньої зустрічі Зеленського і Байдена", – підкреслив Фесенко.

Він нагадав, що жодних офіційних повідомлень про скасування зустрічі Байдена і Зеленського не було, ідеться про її ймовірність у Європі під час турне Байдена по ЄС, і жодного зв'язку з перестановками в НАК тут немає.

"Швидше за все, це – банальний і примітивний піар лобістів Коболєва. США раніше озвучували критичні тези про НАК "Нафтогаз", але вони були не про Коболєва, а щодо продовження реформи корпоративного управління. Так що це все банальний піар лобістів Коболєва, маніпуляція, і у мене в цьому немає ніяких сумнівів", – заявив політолог.

Контекст:

7 червня президенти України і США поговорили телефоном, Байден запросив колегу в гості. Глави держав обговорили різні питання відносин між США і Україною. У розмові Байден запевнив Зеленського, що підтримуватиме суверенітет, територіальну цілісність України та її прагнення.

Зеленський заявив до цієї розмови, що вважає за необхідне особисто проконсультувати Байдена перед його перемовинами з президентом РФ Володимиром Путіним.

Кабінет Міністрів України оголосив про звільнення Андрія Коболєва з посади голови правління "Нафтогазу" 28 квітня. На його місце призначили Юрія Вітренка. 13 травня з ним підписали контракт на 12 місяців. Очікують, що за пів року оголосять конкурс на посаду голови правління НАК.