Гайдай: Безугла вимагала насильно евакуювати жителів Лисичанська, ми посварилися

Гайдай: Ми нікого не будемо депортувати, це порушення закону
Фото: Сергій Гайдай / Луганська ОДА / Telegram
Народна депутатка України від "Слуги народу" Мар'яна Безугла приїжджала до Луганської області та висувала претензії, що стосуються оборони регіону від російських окупантів. Про це голова обласної військової адміністрації Сергій Гайдай повідомив УНІАН в інтерв'ю, яке опублікували 22 липня.

"В одному з інтерв'ю народна депутатка сказала, що вона не змушувала депортувати людей. Я готовий піти на поліграф і сказати, що вона вимагала депортувати жителів Лисичанська за межі Луганської області. Тобто вона змушувала нас примусово евакуювати людей. Це були якраз ті люди, які не хотіли виїжджати. Я запропонував народній депутатці спочатку ухвалити закон, який би це дозволив", – сказав Гайдай.

Він наголосив, що "вивозити людей під обстрілами – це маячня".

"Ви уявляєте, що таке вивезти більше ніж 10 тис. осіб, скільки це автобусів і яка це мішень для російської артилерії? Тоді ми вже посварилися. Я сказав, що ми нікого не будемо депортувати. Це порушення закону", – пояснив голова облдержадміністрації.

За його даними, з початку відкритого вторгнення російських військ у Луганській області евакуювали приблизно 50 тис. жителів і "не було жодного загиблого під час евакуації".

Очільник обладміністрації наголосив, що вперше побачив Безуглу "на третьому місяці війни".

"Єдине, що її цікавило, – це підтвердження інформації, чи в Луганській області немає СБУ. На що я відповів, що це не відповідає дійсності, бо ми із СБУ у постійному контакті. Після цього вона заявила, що ми не займаємося обороною. Ми знову пояснюємо: ми не військові і самі не займаємося тактикою та стратегією, не знаємо військових планів, ми – лише в допомогу військовим. Повинен бути запит від військових. Мовляв, побудуйте нам захисні споруди отут і тут. Тобто коли просять екскаватор, ми даємо екскаватор і допомагаємо", – сказав Гайдай.

За його словами, "потім вона з'явилася у Лисичанську".

"Захотіла, щоб ми відкрили адміністрацію безпосередньо у місті. Я пояснив, що у регіоні, в якому йдуть бойові дії, відкривати ОДА – це просто наражати людей на небезпеку. Тому що коригувальники є, на жаль. Ми всі працювали на місцях, вона могла побачити моїх заступників та працівників у хабах. Але навіщо відкривати ОДА? Вона на це не відповіла", – пояснив Гайдай.

Війна Росії проти України. Головне (оновлюється)

Контекст:

На початку квітня Збройні сили України вигнали окупантів із північних областей України, із середини квітня загарбники зосередили сили на сході України.

25 червня стало відомо, що після інтенсивних боїв ЗСУ організовано вийшли з Сєвєродонецька Луганської області і окупанти повністю захопили місто.

Наразі противник намагається повністю захопити Луганську область. Останнє велике місто регіону, Лисичанськ, ЗСУ покинули 3 липня. Під контролем українських військових залишаються два села у регіоні, казав Гайдай.