ДБР розслідує законність перетину держкордону "Батальйоном Монако"

У Монако автомобілі з українськими номерами "можна побачити майже що п'ять хвилин", ідеться у фільмі, опублікованому "Українською правдою"
Скріншот: Українська правда / YouTube
Співробітники Держбюро розслідувань (ДБР) розпочали досудове розслідування за фактом виїзду до Князівства Монако військовозобов'язаних громадян України під час російської агресії.

Про це 17 серпня у Telegram повідомив пресцентр ДБР.

Напередодні, 16 серпня, на YouTube-каналі видання "Українська правда" вийшов фільм-розслідування "Батальйон Монако" про українських "VIP-біженців" на Лазурному узбережжі.

"У межах розслідування кримінального провадження будуть досліджені обставини перетину державного кордону України фігурантами даного розслідування та роль і місце в цьому процесі посадових осіб правоохоронних органів", – ідеться у повідомленні ДБР.

Автор розслідування про "непристойно велику кількість" українських "VIP-біженців" у Монако, Монте-Карло й Ніцці – журналіст "Української правди" Михайло Ткач.

В опублікованому відеоматеріалі фігурує група відомих українських бізнесменів. Ткач каже, що в Монако автомобілі з українськими номерами "можна побачити чи не що п'ять хвилин", а забудований приватними маєтками курорт Сан-Жак-Кап-Ферра, який розташований поряд із Ніццою, українські бізнесмени "перетворили на французьку Конча-Заспу".

У фільмі фігурує кілька імен нардепів із забороненої "Опозиційної платформи – За життя", зокрема Ігор Абрамович та Вадим Столар. Також знімальна група зафіксувала заходження до берегів Монако яхти українського бізнесмена Костянтина Жеваго, якого із 2019 року розшукує Держбюро розслідувань.

Контекст:

Президент України Володимир Зеленський оголосив воєнний стан та загальну мобілізацію вранці 24 лютого після початку вторгнення російських військ в Україну. Того самого дня президент оголосив в Україні загальну мобілізацію. 15 серпня Рада продовжила воєнний стан до 21 листопада.

Воєнний стан передбачає заборону на виїзд за кордон чоловіків віком 18–60 років, окрім особливо зазначених умов.