Голова Ради адвокатів: Введення суддів до складу кваліфікаційно-дисциплінарних комісій адвокатури порушує зобов'язання України перед Радою Європи

Лідія Ізовітова: Позиція Костіна – це крок назад, це – ретроспектива і невиконання міжнародних зобов'язань
Фото: unba.org.ua

Імовірне введення суддів до складу кваліфікаційно-дисциплінарних комісій (КДК) адвокатури є порушенням зобов'язань України перед Радою Європи, заявила голова Ради адвокатів України (РАУ) Лідія Ізовітова на засіданні організації 5 серпня, повідомляє агентство Advokat Post.

Вона нагадала, що згідно із законом про адвокатуру, який діяв до 2012 року, судді входили до складу КДК адвокатури. Але під час розроблення нового закону, з огляду на зобов'язання України перед Радою Європи щодо розвитку незалежного інституту адвокатури, було передбачено створення КДК виключно з-поміж адвокатів.

Голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики, нардеп від "Слуги народу" Андрій Костін пропонує повернути старі норми й увести до складу КДК чинних суддів або суддів у відставці.

"Тобто позиція Костіна – це крок назад, це – ретроспектива і невиконання міжнародних зобов'язань, які взяла на себе Україна, вступаючи до Ради Європи", – зазначила Ізовітова.

Членкиня РАУ від Хмельницької області Оксана Каденко додала, що Костін маніпулює громадською думкою, кажучи про те, що має бути паритет: якщо адвокати входять у дисциплінарні органи суддів, то і судді мають входити в такі органи адвокатури. Фактично, він пропонує встановити контроль державних органів за діяльністю громадських організацій, вважає вона.

"Державні інституції, державні органи мають бути відкриті перед суспільством. Це – засада будь-якої сучасної правової держави. Але аж ніяк не навпаки. Тобто шановний Андрій Костін підмінив поняття", – зазначила Каденко.

У зв'язку з цим РАУ вирішила звернутися до президента, голови Верховної Ради, голів парламентських комітетів та міжнародних інститутів, щоб привернути їхню увагу до спроб змінити курс України на забезпечення незалежності адвокатури.