Гордон: Якщо на акції протесту в Москві вийде 500 тисяч осіб – Путін полетить

Гордон: Стріляти у свій народ завжди проблематично
Фото: Gordonua.com

Коли на площі виходить величезна кількість незадоволених громадян, перемогти їх неможливо, уважає засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон. На його думку, президента РФ Володимира Путіна може налякати акція протесту, на яку збереться півмільйона людей.

Журналіст, засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон уважає, що президента РФ Володимира Путіна може налякати акція протесту, у якій візьме участь півмільйона людей. Таку думку журналіст висловив в ефірі телеканала "112 Україна".

"Коли виходить певна кількість людей (точну кількість можуть оцінити спецслужби, я не хочу брехати – цифри називати не буду) у більш-менш цивілізованій і демократичній країні, боротися з цим неможливо. Якщо сьогодні в Москві вийде 500 тисяч осіб – Путін полетить", – сказав Гордон.

Журналіст нагадав про масові мітинги в Росії у грудні 2011 року, які проходили під гаслом "За чесні вибори".

"Коли на проспекті Сахарова і на Болотній площі в Москві були мітинги, коли виходило по 100 тис. осіб, Путін на три дні вилетів із Москви. Це страшно, коли виходить величезна юрба. Тому що армія може відмовитися стріляти в неї", – зазначив журналіст.

Він підкреслив: відкривати вогонь по своїх співгромадянах завжди складно.

"Я припускаю, що російська національна гвардія може стріляти [у людей]. Тим більше їй дозволили все. Я розумію, що нею керує Золотов найближчий соратник Путіна ще з пітерських часів. Але одна справа розуміти, а інша – коли скажуть "Давайте!". Стріляти у свій народ завжди проблематично", – сказав Гордон.

Відео: Дмитрий Гордон / YouTube

Російські ЗМІ пишуть, що наймасовіші акції протесту в сучасній Росії відбулися у 2011–2013 роках. 10 грудня 2011 року на Болотну площу в Москві, за даними організаторів, вийшло до 80 тис. незадоволених результатами парламентських виборів у Росії, пише Forbes. 24 грудня того самого року на проспекті Сахарова в російській столиці зібралося ще більше протестувальників – до 120 тис., повідомили організатори. У 2017 році у РФ відбулося кілька антикорупційних протестів, організованих опозиціонером Олексієм Навальним, але вони не були такими масовими.

Згідно з даними проведеного в березні 2018 року опитування "Левада-центру", на масові акції протесту проти падіння рівня життя та на захист своїх прав готові вийти лише 8% росіян, на мітинги з політичними вимогами 6%.