Гордон: Росія ніяка не велична. Просто географічно велика. І то – до певного часу

Гордон назвав нинішню Росію "великою, тупою, безголовою" країною
Фото: Сергій Крилатов / Gordonua.com

Росія вдає, що під час Другої світової війни Радянському Союзу не допомагали воювати проти гітлерівців Сполучені Штати й Великобританія. Про це в ефірі YouTube-каналу "Утро февраля" заявив засновник видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон.

"Вони ж кажуть, що росіяни перемогли під час Другої світової війни. Вони забули про мільйони українців, які склали свої голови у цій страшній м'ясорубці. Вони забули про те, що сотні тисяч британців й американців загинули. Вони забули про те, що якби не багатомільярдна допомога Сполучених Штатів і Великобританії за лендлізом і за всім іншим, якби не сотні тисяч танків, машин, бронемашин, мільйони тонн бензину... Страшенна допомога була за обсягом. Величезна. Вони вдають, що цього не було", – сказав він.

Засновник видання "ГОРДОН" назвав країну-окупанта Росію "країною без історії".

"Як казав Михайло Задорнов, "велична країна з непередбачуваним минулим". Це дуже точно. Щоправда, вона ніяка не велична. Вона просто географічно велика. Але й це до певного часу. Тому що в мене є надія, що незабаром цієї великої, тупої, безголової країни у цьому вигляді, у цьому форматі не буде", – заявив Гордон.

Він вважає, що "важливою частиною української перемоги має стати демілітаризація, денацифікація, деімперіалізація Росії".

Гордон: Коли Гітлер і Путін зустрінуться в пеклі, вони обіймуться і визнають один одного, нажеруться і, можливо, здохнуть від неякісного алкоголю. Тому що якісний – тільки в раю. Читайте повний текст інтерв'ю

Відео: Утро Февраля / YouTube

Контекст:

Політичні діячі й аналітики з різних країн неодноразово висловлювали припущення, що РФ рано чи пізно розпадеться. Секретар Ради національної безпеки і оборони України Олексій Данілов ще у 2020 році називав Росію "штучним утворенням", яке виникло "під кулеметами", і припустив, що вона розвалиться ще за її життя.

Колишній командувач військ США в Європі, генерал у відставці Бен Годжес прогнозує розпад Росії, каталізатором якого стане розв'язана нею війна в Україні. Генерал у колонці для британського видання The Telegraph, опублікованій у вересні 2022 року, закликав світ починати готуватися до цього процесу заздалегідь, щоб зменшити його геополітичні наслідки.

Росію до 2033 року чекає розпад або перетворення на failed state. Такий прогноз дала майже половина експертів із зовнішньої політики, яких опитав аналітичний центр Atlantic Council.

26 лютого 2023 року телеканал "Россия" опублікував інтерв'ю президента РФ Володимира Путіна, у якому той заявив, що у країн Заходу "одна мета – розкасувати колишній Радянський Союз і його основну частину – РФ". Водночас він зазначив, що в разі розвалу РФ російський народ може зникнути.

Цього самого дня Данілов заявив, що "фрагментація Росії є процесом, який уже йде".