ГПУ відкрила справу за заявою Мін'юсту про порушення під час обшуку детективами НАБУ

Генпрокуратура почала провадження за фактом обшуку в Мін'юсті
Фото: 5.ua

У Мін'юсті вважають, що співробітники НАБУ скоїли злочин, порушивши недоторканість житла.

Генеральна прокуратура України відкрила кримінальне провадження за заявою про правопорушення, вчинене детективами Національного антикорупційного бюро України під час обшуку в Міністерстві юстиції. Про це повідомив у Facebook спікер ГПУ Андрій Лисенко.

"До Генеральної прокуратури України надійшла заява про кримінальне правопорушення за підписом заступника міністра юстиції", – написав він.

За словами Лисенка, у заяві вказано на те, що обшук у Мін'юсті було проведено з порушенням вимог Кримінального процесуального кодексу, а в діях детективів НАБУ простежуються ознаки кримінального злочину за ч. 2 ст. 162 (порушення недоторканності житла) КК України.

"За даним фактом Генеральною прокуратурою України внесено дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань та розпочато провадження", – зазначив спікер відомства.

Заступник глави Мін'юсту Наталія Бернацька розповіла, що сьогодні приблизно о 7.15 у міністерство прийшли співробітники НАБУ, за її словами, без ухвали суду про дозвіл на обшук, і провели приблизно півтори години в кабінеті, де зберігають документи справ у Європейському суді з прав людини. За її словами, у протоколі обшуку співробітники НАБУ вказали, що вилучили документи зі сміття.

Бернацька додала, що обшук проходив також у співробітниці Мін'юсту. Водночас вона стверджує, що слідчі дії почалися без адвокатів, а коли ті прибули, їх не пускали.

У НАБУ назвали обшук законним і заявили, що його проводили у зв'язку з оперативною інформацією про знищення документів. За інформацією бюро, під час обшуку в приміщенні Мін'юсту були присутні поняті і вели повну відеофіксацію, а слідчі дії у будинку співробітниці відомства проходили в присутності п'яти її адвокатів.