Гройсман: Штаб розгляне доцільність запровадження надзвичайного стану в енергетиці

Володимир Гройсман заявив, що наразі альтернативи вугіллю немає
Фото: Урядовий портал / Facebook

Через дефіцит вугілля Енергетичний штаб може запровадити надзвичайний стан в енергетиці, а також прийняти рішення про віялові відключення світла, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

У понеділок, 13 лютого, на засіданні Енергетичного штабу буде розглянуто питання про доцільність запровадження надзвичайного стану через дефіцит вугілля, про це повідомив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман під час спільного брифінгу з прем'єр-міністром Молдови Павлом Філіпом, який транслював телеканал "112 Україна".

"Зараз буде розглянуте питання на порядку денному Енергетичного штабу про доцільність уведення надзвичайного стану в українській енергетиці та формування плану або пропозицій, які повинні бути, зокрема віялові відключення, щоб не допустити будь-яких проблем, пов'язаних із забезпеченням", – сказав прем'єр-міністр.

Однак Гройсман не уточнив, які саме райони можуть постраждати від віялових відключень світла. Також прем'єр-міністр додав, що на даний момент альтернативи вугіллю немає.

"Із 24 млн тонн вугілля, які ми споживаємо в Україні для виробництва тепла, 9 млн – антрацитова група. Її виробляють на території України, яка зараз тимчасово не підконтрольна. Це той критичний обсяг, без якого ми не можемо сьогодні працювати. Альтернативи вугіллю немає", – пояснив він.

26 грудня 2016 року ветерани добровольчих батальйонів і волонтери оголосили про початок товарної блокади окупованих районів сходу України через те, що їхню вимогу про звільнення заручників не виконали.

У той же день прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом блокування залізниці в Луганській області. Ветерани АТО увечері 26 січня заблокували ще одну залізничну станцію.

2 лютого учасники блокади перекрили залізничний переїзд біля Бахмута Донецької області. У Службі безпеки України заявили, що блокада залізниці в районі проведення АТО завдає державі мільйонних збитків.