Глава Пентагону назвав "чотири очевидні причини", чому Україна важлива для безпеки США

Остін каже, що Росія заплатила "приголомшливу ціну за імперську дурість Путіна"
Фото: ЕРА

Міністр оборони США Ллойд Остін  21 жовтня, виступаючи в Дипломатичній академії МЗС України в Києві, закликав "тих, хто думає, що американське лідерство обходиться дорого", подумати про ціну відступу США. Його цитує "Інтерфакс-Україна".

Остін назвав причини, чому Україна важлива для безпеки США.

"Україна важлива для безпеки США із чотирьох очевидних причин. Війна [нелегітимного президента РФ Володимира] Путіна загрожує безпеці Європи. Війна Путіна кидає виклик нашим союзникам по НАТО. Війна Путіна атакує наші спільні цінності. І війна Путіна – це фронтальний наступ на заснований на правилах міжнародний порядок, який гарантує нашу безпеку", – сказав глава Пентагону.

Як пише CNN, у своєму виступі він "дав відсіч" критикам, які стверджують, що США витрачають занадто багато на підтримку України.

"Для тих, хто думає, що американське лідерство обходиться дорого, подумайте про ціну американського відступу", – сказав Остін.

Перед лицем агресії ціна принципу завжди мізерна порівняно із ціною капітуляції, наголосив він. "Наші союзники і партнери це знають. І я пишаюся тим, як проукраїнська коаліція копає глибоко", – додав глава Пентагону.

Він висловив думку, що вторгнення РФ пішло не так, як планували у Москві, і Путін досі не досяг жодної стратегічної мети.

"Жодної. Президент [України Володимир] Зеленський не втік. Він не впав. І Україна не впала. Замість цього Росія заплатила приголомшливу ціну за імперську дурість Путіна. Російські війська зазнали сотень тисяч втрат із лютого 2022 року", – наголосив Остін.

Росія, за його словами, витратила понад $200 млрд на повномасштабну війну. Російські втрати лише за перший рік повномасштабної війни проти України перевищили сукупні втрати Москви в усіх її війнах із часів Другої світової, додав глава Пентагону, посилаючись на дані Центру стратегічних і міжнародних досліджень.

Контекст:

Глава Пентагону приїхав у Київ 21 жовтня з неоголошеним візитом. Це його четвертий візит в Україну на посаді глави Пентагону і, як зазначило Reuters, імовірно, останній.

Перебуваючи у столиці, він повідомив про надання Україні пакету допомоги на $400 млн. Остін зустрівся із президентом України і міністром оборони Рустемом Умєровим. Глава Пентагону підтвердив підтримку США й зазначив, що приїхав у Київ у "критичний період війни".

Окрім того, він виступив у Дипломатичній академії МЗС. Зокрема, Остін сказав, що те, як закінчиться війна, впливатиме на визначення траєкторії глобальної безпеки у ХХІ столітті, зазначив, що на Україну чекають складні виклики найближчими днями, але Україна не сама і "ніколи не варто недооцінювати силу демократії", яка захищає себе. Він повідомив, що з лютого 2022 року США виділили Україні понад $58 млрд на безпекову допомогу. "Ми поставили дві батареї Patriot і десятки інших систем ППО. Ми надали 24 ракетні системи HIMARS, тисячі броньованих машин і безпілотників, а також мільйони артилерійських снарядів та інших критичних боєприпасів", – розповів Остін.